Misija OESS-a podupire važnu ulogu Ustavnog suda

MISIJA OESS-a u Hrvatskoj podupire važnu ulogu Ustavnog suda i stoga je iznenađena što je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) svoje negativne komentare rada tog suda potkrijepio Nacrtom izvješća Misije o ispunjavanju međunarodnih obveza koje je preuzela Hrvatska.

Misija OESS-a u današnjem priopćenju navodi da je iz medija saznala za navodno negative komentare o radu Ustavnog suda predsjednika UHS-a Vladimira Gredelja.

Izjave o Ustavnom sudu koje se pripisuju Gredelju nisu pravi odraz u osnovi pozitivnih zapažanja Misije koja se odnose na ulogu i funkciju Ustavnog suda kao institucije odgovorne za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda, kažu u Misiji OESS-a.

U Nacrtu dokumenta na pozitivna se način bilježi značajan porast aktivnosti Ustavnog suda u rješavanju problema neopravdanih kašnjenja u postupcima na nižim sudovima.

Primijećeno je i da je većina slabosti u radu suda vezana uz čimbenike na koje sud nema utjecaja.

OESS navodi kako nepoštivanje odluka Ustavnog suda od strane vladinih tijela i pravosudnih institucija dovodi u pitanje ustavnu ulogu Suda i vladavinu prava.

U OESS-u izražavaju zabrinutost zbog moguće pretrpanosti Ustavnog suda sve većim brojem ustavnih tužbi zbog nerazumno dugih sudskih postupaka.

Dodaju i da je zbog važne uloga Ustavnog suda Misija OESS-a osigurala financijsku podršku norveške vlade za razvoj sustava informiranja javnosti o radu suda u tiskanom i elektroničkom obliku.

U Misiji napominju da je Nacrt izvješća neslužbeno poslan Vladi kako bi se došlo do njenih stajališta prije izrade konačne verzije izvješća.

Gredelj je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da njegove ocjene o neučinkovitosti i nekompetentnosti Ustavnog sudu proizlaze iz ocjene rada Suda u Nacrtu godišnjeg izvješća OESS-a o izvršavanju međunarodnih obveza koje je preuzela Hrvatska.

Pročitajte više