Misno slavlje u spomen na 1. obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića

NADBISKUP zagrebački msgr. Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali misno slavlje u spomen na prvu obljetnicu smrti blagopokojnog kardinala Franje Kuharića (1919.2002.).

S nadbiskupom Bozanićem u misnom slavlju sudjelovalo je 130 svećenika zagrebačke nadbiskupije među kojima i brojni profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac te apostolski nuncij msgr. Giulio Einaudi.

Podsjetivši na život, djelo i prinos kardinala Kuharića Crkvi u Hrvata, a posebno na njegovu biskupsku službu, nadbiskup Bozanić je kazao kako je vijest o smrti i oproštaj od kardinalova zemaljskog života iznikla u molitvu vjerničkoga mnoštva koja je još jače ujedinila hrvatske vjernike. Njegova smrt bila je plod jednoga života građena na molitvi, rekao je nadbiskup.

Govoreći o važnosti zagrebačke katedrale u životu i djelu kardinala Kuharića, Bozanić je napomenuo kako se vjernici i danas godinu dana nakon smrti rado sjećaju kardinalovih riječi i susreta s njim u kojima su osjetili njegovu kršćansku i biskupsku iskrenost. "Kardinalova smrt bila je i ostaje poseban navještaj, poruka i događaj naše Crkve", poručio je u propovijedi nadbiskup, dodavši da nam je ta smrt omogućila novo i potpunije zajedništvo te osjećaj uzajamne pripadnosti.

Dvije su važne poruke iz kardinalova života a odnose se na kršćansku smrt i molitvu, rekao je i dodao kako je kardinalova smrt bila dar iz ljubavi te je postala za vjernike navještaj o Bogu i vječnom životu. Kardinal je bez straha govorio i razmišljao o smrti, na nju se vjernički pripremao i pred njom nije osjećao nikakvu tjeskobu, istaknuo je nadbiskup, podsjetivši da je uz kardinalovo ime nesumnjivo bila vezana i molitva koja se očitovala kroz životni prostor njegove vjere i rada, nastojanja, radosti i briga. Riječi su mu bile obične, lako su prelazile u molitvu koja je pronalazila put do običnih i svakidašnjih okolnosti, i kojom je svjedočio svoju poniznost i vjeru, rekao je Bozanić.

Podsjetio je i na Kuharićeva stalna razmišljanja o tajni odnosa Boga prema čovjeku i čovjeka prema Bogu te na odnos prema Isusu Kristu što je za kardinala bila najveća istina za svakog čovjeka u svakom vremenu i civilizaciji. Kardinalov život se oslanjao na Božju ljubav, koja u Kristu čovjeku nudi spasenje, zatim na slobodu bez koje nije bio moguć susret u ljubavi te na vjeru kojom putujemo u vječnost s Bogom, rekao je nadbiskup. Istaknuo je da je molitva Očenaša za kardinala značila sigurnost vjere i postojanost u stajalištima.

Večerašnji susret pokazao je našu povezanost s Bogom, s kardinalovim životom i riječju, okupila nas je njegova ljudska toplina, bliskost i dobra djela po kojima je bila vidljiva Božja prisutnost u njegovu životu, istaknuo je msgr. Bozanić.

(Hina) ta mć

Pročitajte više