Misteriozna smrt 11 lavova u Indiji

Foto: EPA

INDIJSKA državna služba za šumarstvo istražuje neobične smrti 11 azijskih lavova koji su umrli u protekla dva tjedna u zapadnoj državi Gujarat, piše BBC.

Još uvijek je nerazjašnjeno kako su lavovi, koji su 2008. godine proglašeni ugroženom vrstom, umrli, no glavna pretpostavka je da je grupa lavova došla iz drugog područja i ubila ih u borbi za teritorij.

Za osam lavova, među kojima i troje mladunčadi, poprilično je sigurni da je to uzrok smrti. GK Sinhaje iz službe za šumarstvo izjavio je novinarima kako su najmanje tri odrasla lava s drugog područja ušli u šumu i ubili mladunčad u “klinču”

"To je uobičajeno za lavove", izjavio je. No ostaje nejasno što je ubilo ostala tri lava.

Stručnjak za zaštitu divljih životinja sumnja i na pseći virus

Stručnjak za zaštitu divljih životinja Rajan Joshi kazao je za BBC kako sumnja da je virus štenećak (Canine distemper virus) koji prenose domaći psi mogao uzrokovati smrt. No službene informacije kažu kako testovi napravljeni na lavovima nakon njihove smrti nisu našli nijedan dokaz koji bi podržao tu tezu.

Koliko je lavova u Gujaratu?

Gujarat je posljednje prebivalište azijskih lavova koji su u prošlosti živjeli na području između Indije i Bliskog istoka, a danas ih se, prema podacima iz 2015. godine, 553 nalazi na području od 22.000 kilometara kvadratnih. Od toga najmanje ih 200 živi na nezaštićenim područjima.

U rezervatu Gir, koji ima dobru zaštitu, može boraviti 300 lavova. Nakon što je kapacitet rezervata premašen 1995. godine, lavovi su se počeli premještati zbog prenapučenosti tako da ih se sad može vidjeti i pokraj privatnih farmi te seoskih kuća. Kada je troje ljudi ubijeno između travnja i svibnja 2016. godine, 18 lavova je uhvaćeno.

Glavni dio državnog novca predviđenog za brigu o lavovima potrošen je za odštete poljoprivrednicima čiju su stoku ubili lavovi.

Novi rezervati još nisu formirani

Stručnjaci za zaštitu divljih životinja kažu kako većina lavova koji žive izvan rezervata su na područjima Amreli i Bhavnagar. Ovog lipnja vlasti su objavile kako će 109 kilometara kvadratnih u Amreli i Bhavnagaru biti pretvoreno u novi rezervat za lavove.

Vrhovni sud Indije odredio je 2013. godine kako Gujarat treba premjestiti neke lavove u susjednu državu Madhya Pradesh kako bi se izbjegla mogućnost bolesti ili nekih drugih utjecaja koji bi mogli dovesti do nestanka čitave vrste.

No to je odgođeno jer potrebne pripremne studije u Madhya Pradeshu još nisu dovršene. 

Pročitajte više