Biskup u Indiji uhićen zbog silovanja časne sestre

Biskup u Indiji uhićen zbog silovanja časne sestre
Screenshot: Asianet News

KATOLIČKI biskup uhićen je ovog petka zbog sumnje u silovanje časne sestre u južnoj indijskoj saveznoj državi Kerali, piše CNN.

Biskup Franco Mulakkal optužen je za višestruko silovanje jedne časne sestre u razdoblju od 2014. do 2016. godine, a cijeli slučaj privukao je pažnju diljem Indije gdje je još uvijek rijetkost da članovi Crkve istupaju protiv nadređenih.

Do uhićenja došlo nakon niza prosvjeda

Glavni policijski inspektor grada Kochi Range u Kerali Vijay Sakhare potvrdio je uhićenje.

"To je lažna optužba. Svi smo uz biskupa”, izjavio je za CNN glasnogovornik episkopije svećenik Peter Kavumpuram prošlog tjedna dodajući kako je riječ o antikršćanskom pokretu koji manipulira istinom.

Do uhićenja je došlo nakon nekoliko dana prosvjeda časnih sestri koje su zahtijevale Mulakkalovo uhićenje. Iz policije su prije tvrdili kako su tražili još dokaza prije uhićenja.

"Nakon naše istrage skupili smo dovoljno dokaza da je biskup počinio zločin”, rekao je Sakhare dodajući da će se Mulakkal, koji još nije optužen danas naći na sudu.

Aktivisti optužili policiju da usporava istragu zbog crkvenih vođa i političara

Krovna organizacija nezavisnih religijskih grupa Zajedničko vijeće kršćana optužila je policiju da je namjerno usporavala istragu zbog pritiska crkvenih vođa i političara.

Jedna druga zagovaračka grupa ranije ovog mjeseca podnijela je prijavu u ime časne sestre sa zahtjevom da se Mulakkal odmah uhiti, no Visoki sud u Kerali je to odbio s objašnjenjem da je odgoda u podizanju optužbe normalna, s obzirom na to koliko je vremena proteklo od navodnog zločina. 

Četrdesetčetverogodišnja časna sestra, čije ime nije otkriveno, prijavila je biskupa u lipnju tvrdeći kako ju je silovao 13 puta u razdoblju od 2014. do 2016. godine dok je boravio u gostinjskoj kući Misije Svetog Franje u Kerali.

Mulakkal je inače biskup grada Jalandhara koji se nalazi u saveznoj državi Punjab na sjeveru Indije, a iz njegove episkopije su kazali kako je zbog različitih crkvenih događanja često boravio u Kerali.

U Kerali živi 19 posto kršćana

Katolička crkva suočava se s optužbama za seksualno zlostavljanje diljem svijeta, posebice maloljetnika. Papa Franjo prošli je mjesec u iznenađujuće otvorenom pismu priznao kako je Crkva u prošlosti zakazala u postupanju sa svećenicima koji su činili seksualne prijestupe.

Kršćanstvo je manjinska religija u Indiji koju, prema posljednjim podacima prakticira 2,3 posto stanovništva, no u Kerali postoji većinska kršćanska zajednica već više stotina godina. Prema posljednjim službenim podacima, u ovoj državi na jugu Indije živi više od 6 milijuna kršćana, odnosno 19 posto populacije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara