Mjesečno istraživanje: Josipović pobjeđuje, Bandić drugi

U REDOVITOM mjesečnom istraživanju CRO Demoskop kojega provodi agencija Promocija Plus na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika telefonskom metodom, utvrđeno je da je predsjednik Mesić samo tri mjeseca do kraja mandata uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji.

Osim toga, SDP i HDZ su na istoj, prošlomjesečnoj udaljenosti; Jadranka Kosor povratila je dio glasača HDZ-a i povjerenje u rad Vlade RH. Ocjena rada Vlade RH najviša od početka mjerenja od posljednjih parlamentarnih izbora. Pozitivna ocjena je nagrada premijerki Kosor za stabilizaciju prilika nakon abdikacije Ive Sanadera. Što se tiče pristupanja EU, uočen je blagi porast potpore članstvu u EU unatoč "nadmudrivanju" oko arbitraže.

SDP i dalje najjača stranka

SDP se nalazi na prvom mjestu po preferencijama ispitanika s 30,82 posto glasača, HDZ je na drugom mjestu s izborom od 24,6 posto, a HNS je treća stranka s izborom od 6,5 posto, dok se HSS zadržao na četvrtom mjestu s izborom od 4,5 posto (prvi put u ovoj godini ispod izbornog praga na nacionalnoj razini).

Svi predsjednički kandidati postižu na ovomjesečnoj anketi pozitivnije rezultate. Na vrhu ljestvice deset najpozitivnijih političara i dalje se uvjerljivo nalazi Stjepan Mesić s 21,6 posto izbora. Na drugom je mjestu predsjednički kandidat SDP-a, Ivo Josipović s 11,6 posto izbora, dok je Jadranka Kosor na trećem mjestu s izborom od 9,5 posto. Slijede dva „nezavisna“ predsjednička kandidata, M. Bandić (6,8 posto) i N. Vidošević (5,6 posto).

Josipović uvjerljivo vodi, slijede Bandić i Vidošević

Na ljestvici predsjedničkih kandidata na prvom je mjestu Ivo Josipović s izborom od 24,9 posto. Njegovo je biračko tijelo dominantno regrutirano iz SDP-a, ali dobiva glasove i glasača drugih lijevih stranaka (HNS, IDS), a nije neprihvatljiv niti glasačima HSS-a, HSU-a, te donekle niti HDZ-a. Za drugo se mjesto vodi grčevita borba između dva stranačka "disidenta": Milan Bandić je s izborom od 14,5 posto u blagoj prednosti u odnosu na Nadana Vidoševića koji sada ima potporu od 13,4 posto. 

Negativni doživljaj bivšeg premijera, a nakon njegovog nešto češćeg javnog pojavljivanja, je u posljednjih mjesec dana poskočio. U ovomjesečnom je istraživanju izbor Ive Sanadera za najnegativnijeg političara iznosio 25,9 posto. Na drugom mjestu negativnog doživljaja političara je HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang s 14,2 posto izbora. Svi su političari negativni za 12,6 posto ispitanika, što je ujedno i najveći ovogodišnji izbor ove "kategorije".

Jadranka Kosor prolazi s ocjenom 2,84

Rad koalicijske Vlada Jadranke Kosor nakon samo četiri mjeseca od napuštanja kormila Vlade njezinog prethodnika ima najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora. Tako je Vlada Jadranke Kosor sada dobila ocjenu 2,84 dok je najvišu ocjenu njezin predsjednik zabilježio u svibnju prošle godine (2,71).

Prema agenciji TotusOpinionmetar Josipović vodi, Vidošević drugi

Prema rezultatima istraživanja kojeg je tijekom 2. i 3. studenog na uzorku od 1.500 ispitanika s područja cijele Hrvatske provela agencija TotusOpiniometar, SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović i nezavisni kandidat Nadan Vidošević sigurni su kandidati za ulazak u drugi krug. Građani su odgovarali na otvoreno pitanje za koga bi glasovali da su sutra predsjednički izbori.

Najveću podršku građana prema rezultatima tog istraživanja ima Ivo Josipović (21,3 posto), a najveći konkurent mu je Nadan Vidošević (16,3 posto). Ostali kandidati u utrci su daleko izostali. Tako HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang uživa potporu 4,7 posto ispitanika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potporu 4,2 posto ispitanika, a HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić na petom je mjestu sa 3,8 posto.

Damir Kajin je dobio 2,1 posto glasova ispitanika, Josip Jurčević 1,6 posto, Miroslav Tuđman 1,0 posto, dok se 5,6 posto ispitanika odlučilo za nekog od preostalih predsjedničkih kandidata. Čak 33 posto ispitanika ne zna za koga bi glasali da su sutra izbori, dok ih je 6,4 posto reklo kako neće izaći na birališta.

Pročitajte više