Mjuzikl "Hairspray" najbolji na 57. dodjeli kazališnih nagrada Tony

MJUZIKL "Hairspray", čija radnja je smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, osvojila je u nedjelju navečer osam američkih kazališnih nagrada Tony (broadwayjskih Oscara).

Adaptiran prema istoimenom filmu redatelja Johna Watersa, "Hairspray" (Lak za kosu) osvojio je nagradu za najbolji mjuzikl te najboljeg glumca i glumicu u mjuziklu za Harveyja Fiersteina i Marissu Jaret Winokur.

"Sretan sam da se nije radilo o natjecanju ljepote", izjavio je Fierstein koji u "Hairsprayju" glumi ženu.

Filmski glumac Antonio Banderas, nominiran za prvu ulogu na Broadwayju u mjuziklu "Nine", bio je favorit u toj kategoriji. Andalužanin glumi talijanskog redatelja zaljubljena u žene u mjuziklu inspiriranom filmom "Osam i pol" Federica Fellinija.

"Take me out", dramski tekst koji pripovijeda o javnom priznanju igrača bejzbola-homoseksualca o svojem seksualnom opredjeljenju, osvojio je nagradu za najbolju dramsku predstavu i najboljeg redatelja za Joea Mantellu.

Autobiografski komad američkog dramatičara Eugenea ONeilla, "Long Days Journey into Night" priskrbio je britanskoj glumici Vanessi Redgrave prvog Tonyja za najbolju glumicu.

57. dodjelom Tonyja završava radišna sezona 2002./03. na Broadwayju, nakon slabog razdoblja poslije atentata od 11. rujna 2001. u New Yorku.

Prihodi na broadwayjskom box-officeu porasli su za 12 posto u odnosu na prethodnu sezonu, dostigavši rekord od 721 milijun dolara, usprkos laganom padu posjećenosti, prema podacima Lige američkih kazališta i producenata.

Pročitajte više