Stravične posljedice krize: Mlade Grkinje prodaju tijelo za cijenu sendviča

Ilustracija: 123rf

MLADE Grkinje prodaju seks za cijenu sendviča uslijed šestogodišnjih mjera štednje koje su naciju gurnule u siromaštvo i beznađe, otkriva danas objavljena studija.

Istraživanje sadrži podatke o više od 17,000 seksualnih radnica u Grčkoj, među kojima danas prevladavaju Grkinje nakon što je većina godinama pripadala ženama iz istočne Europe.

"Pojedine žene to naprave za tortu od sira ili sendvič koji im treba jer su gladne," rekao je Gregory Laxos, autor trogodišnje studije i profesor sociologije s atenskog Sveučilišta Panteion za London Times. "Druge da bi platile poreze, račune, hitne troškove ili fiks (drogom)."

Kad je započela ekonomska kriza u Grčkoj, cijena seksa s prostitutkom je iznosila 50 eura, sada je pala do dva eura za snošaj u trajanju do trideset minuta.

Laxos kaže da oko 400 "očajničkih slučajeva" koje je pronašao tijekom istraživanja mogu biti "nominalni u usporedbi s tisućama drugih seksualnih radnica u naciji, ali da trend nije postojao prije financijske krize". Grčke žene sada imaju udio od 80 posto među prostitutkama, a plaćeni seks je najjeftiniji u Europi.

Brojka očajnih žena raste u "ravnomjernom i postojanom ritmu"

Prema istraživanju, vidljivo je da raste broj očajnih mladih žena koje nude najjeftiniji seks. "Ne izgleda kao da će te brojke izbljediti," rekao je profesor za Times. "Umjesto toga on raste u ravnomjernom i postajnom ritmu".


Prostitucija je legalna u Grčkoj, ali u zemlji ima tek nekolicina bordela s licencom, što većinu od 18,500 prostitutki tjera na ulicu. "Umetnite i rastući broj djevojaka koje ulaze i izlaze u zanimanje, ovisno o svojim potrebama, i ukupan broj ženskih prostitutki postaje iznenađujući".

Istraživanje je pokazalo da većina grčkih žena koje tek ulaze u prostituciju ima između 17 i 20 godina, a stiže nakon šokantnih prošlomjesečnih izvješća o grčkoj majci koja je podvodila svoju 12-godišnju kći svećeniku i umirovljeniku. Majka je zbog zločina osuđena na 33 godine zatvora i novčani iznos od 100,000 eura. Grčki mediji su 44-godišnju ženu nazvali "majka čudovište", prenosi Washington Post

Laxos je rekao da prošlomjesečni, naširoko popraćeni slučaj - kao i njegova studija, "reflektiraju društvo u poricanju promjena koje se događaju" . "Državne vlasti moraju konačno djelovati umjesto da nastave biti indiferentne," upozorio je.

Pročitajte više