Procurilo interno izvješće Deutsche Banka: Neizbježan je otpis 200 milijardi eura grčkog duga

Procurilo interno izvješće Deutsche Banka: Neizbježan je otpis 200 milijardi eura grčkog duga

Foto: Hina

NJEMAČKI tabloid Bild je objavio povjerljiv interni dokument Deutsche Banka prema kojem je oprost grčkog duga u visini do 200 milijardi eura neizbježan prije kraja tekuće godine.

"Rezanje duga Atene je neizbježno i biti će skupo," navodi Bild pozivajući se na analizu ekonomista uz ocjenu da je riječ o "užasavajućoj fakturi".

Izvješće, koje prenose grčki mediji, navodi da će grčki dug do kraja godine dosegnuti iznos od 340 milijardi eura, od kojih se 200 milijardi mora otpisati da bi on postao održiv. Prema dokumentu, otpis će svakog građana u eurozoni koštati do 700 eura.

Banka je ocijenila da ne postoji način na koji bi grčka mogla sama platiti dugove i tako se priklonila dugogodišnjim tvrdnjama brojnih ekonomista i grčkih političara.

"Grčka ekonomija je slomljena. (Državna) potrošnja je previsoka, a investitori izostaju. Otpis je ekonomski neizbježan, kao i četvrti paket pomoći," komentirao je Luder Gerken, direktor Centra za europsku politiku.

"Jedini program rehabilitacije koji bi funkcionirao je Grexit, a čak i tada oporavak grčke ekonomije bi potrajao godinama".

Analiza Deutsche Banka završava ocjenom da će konačna odluka o otpisu dugova biti politička.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara