Mladen Bajić, državni odvjetnik koji služi za razračunavanje s političkim protivnicima

KAD SE u HDZ-u padne u nemilost, prvo je na redu iščlanjivanje, a onda - Mladen Bajić. Glavni državni odvjetnik danas je više nego ikad najmoćnije sredstvo za političko razračunavanje u Hrvatskoj.

Svako vrijeme ima svoje kapitalno kazneno djelo

Sanader se preko Bajića riješio neugodnog Glavaša, Kosorica se možda istom metodom riješi Sanadera. Ionako sve ide k tome. Ispisnicu je već dobio, ostalo bi trebala biti formalnost. Ivin forte bili su ratni zločini (Glavaš u Remetinec, generali u Haag), Jadranka se, pak, okrenula korupciji. Svako vrijeme, čini se, ima svoje kapitalno kazneno djelo.

Račun su već platili Sanaderovi kadrovi iz HAC-a i ostalih javnih tvrtki, nekad nedodirljivi Polančec, smušeni Rončević... Što više Bajić u HDZ-u otkriva kriminal, to je premijerka sve jača. I sve začuđenija kriminalom koji se odvijao pod državnim pokroviteljstvom dok je bila potpredsjednica Vlade.

HDZ se danas zaklinje u Bajića kao što se nekad zaklinjao u Sanadera

Bajićev fan klub sve je brojniji. Odnedavna je tu i stari protivnik Vladimir Šeks, koji se Bajića htio riješiti čim je Sanader došao na vlast koncem 2003. godine. Danas u Saboru HDZ se zaklinjao u Bajića kao što se nekad zaklinjao u Sanadera. Važno je, očito, prepoznati trend.

Griješe SDP-ovci koji Bajića prozivaju za stand by aranžmane, odnosno čuvanje spisa u ladicama. Ima, dakako, i toga, Split je tu oduvijek bio ogledni primjer. Konstruktor, Hajduk, Brodosplit... Traju istrage godinama, a uvijek netko drugi ispadne kriv, samo nikad superuspješni Mladen Bajić, uvijek spreman da stvari ispita do kraja.

Kad zatreba, Bajić zna biti i brz

Glavni državni odvjetnik umije, naime, biti i brz kad treba. Ni tinta mu se na istražnom zahtjevu nije osušila, a on se naglo sjetio, ali tek nakon što je Sanader došao na vlast, da je gadno pogriješio kad je na popis osumnjičenih za gospodarski kriminal stavio i direktora Koteksa, usput i tadašnjeg organizacijskog tajnika HDZ-a Sinišu Poljaka.

Urgentno povlačenja zahtjeva naredio je zamjenik Lazo Pajić, samo nigdje nije precizirao zbog čega tako gori pod nogama. Poljak nam je zadnji put ustvrdio da je provedena sudska istraga, ali to nije točno, jer je pokojni šef splitske istrage Marko Brdar u svom rješenju o obustavi postupka samo konstatirao da se Državno odvjetništvo naglo povuklo iz predmeta. O istrazi nije odlučio sud, nego Bajić osobno.

Bolje radi zbog novog zakona ili frakcijskih obračuna unutar HDZ-a?

I brz i spor kad treba, sposoban sugovorniku uvijek kazati upravo ono što ovaj želi čuti, Bajić naprosto posjeduje sve kvalitete državnog odvjetnika. Sada tvrdi da je uspješniji nego prije u razotkrivanju korupcije u javnim tvrtkama zbog novog Zakona o kaznenom postupku?! Riječ je o najobičnijoj floskuli jer je povećana efikasnost u procesuiranju krupnih, do jučer nedodirljivih faca daleko više posljedica frakcijskih obračuna unutar HDZ-a, nego stvarne političke volje da se nešto uistinu suštinski promijeni.  

Pročitajte više