Mladi arhitekti Pelivan i Plejić pobijedili na natječaju "Čvor Buzin" u Zagrebu

ARHITEKTONSKI dvojac Lea Pelivan i Toma Plejić, pobijedili na natječaju za urbanističkoarhitektonsko rješenje "Čvor Buzin" u Zagrebu, kojeg je 10. svibnja raspisalo Gradsko poglavarstvo, priopćeno je danas na konferenciji za tisak Ocjenjivačkog suda u Zagrebu. Radi se o anketnom natječaju čiji je zadatak bio istražiti potencijal prostora i definirati njegovu funkcionalnost, fizionomiju i identitet.

Pobjedničko rješenje bit će pretvoreno u provedbeni program koji ćemo raditi zajedno s autorima, rekla je predsjednica suda Ana Mrak-Taritaš.

Prostor predstavlja južni ulaz u Zagreb i obuhvaća oko 65 hektara zemljišta oko petlje koju čine zaobilaznica autoceste i ceste Zagreb - Velika Gorica.

Drago nam je da je ovaj mladi par dobio na natječaju i da je pokrenuo novo razmišljanje o ovome važnom prostoru. Njihovo rješenje čini jasna, snažna ideja koja će se ostvarivati prema potrebi grada, rekla je A. Mrak-Taritaš.

Nagrađeni, koji su dobitinici i novčanog iznosa od 105 tisuća kuna, izrazili su zadovoljstvo nagradom istaknuvši da se u tom do sada neosmišljenom prostoru nalazi niz važnih elemenata budućeg života grada.

Na rubu grada gdje dominiraju brze prometnice i veliki trgovački centri - vlada izokrenuta logika. Dok je prije centar grada s trgovima bio središte života, to sve više postaju nakupine trgovačkih centara koji obično nemaju osmišljeno okružje.

Slijedili smo tu izokrenutu logiku pa smo npr. krov budućeg centra pretvorili u parter, tako da ta dva elementa postaju ravnopravna, kazao je Plejić.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više