Mladi SDP-ovci u Splitu zgroženi Kerumom: "Urlikanju je mjesto u Zoološkom vrtu"

MLADEŽ splitskog SDP-a priopćenjem koje potpisuju Hrvoje Kolić i Ivan Čizmić reagirala je na govor Željka Keruma na splitskoj Rivi, u kojem se gradonačelnik osvrnuo na presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te se razračunavao s "urbanim Jugoslavenima". Priopćenje Foruma mladih SDP-a Split prenosimo u cijelosti.

U ime svih nas iz '80 i neke...


Iako znamo da je gradonačelnika Željka Keruma uzalud konstantno pozivati na pristojno ponašanje i uljuđeno izražavanje, ponovno želimo izraziti zgražanje zbog njegovih neprimjerenih, neciviliziranih i nekulturnih ispada.


Najnovije javno urlikanje s pozornice prema građanima koji su neistomišljenici ili mu, ne daj Bože, zvižde, nazivajući ih urbanim Jugoslavenima primjer je nečega što inače možemo vidjeti recimo u Zoološkom vrtu, ne vrijeđajući pritom ondašnje primate, a ne javnog govora gradonačelnika jednog Grada bogate povijesti i kulture. Ovako niska civilizacijska razina na koju se grad Split spustio obnašanjem vlasti od strane gradonačelnika Željka Keruma je veliki problem na koji jednostavno ne možemo zatvoriti oči.

Ovu gradonačelnikovu složenicu možemo definirati recimo kao pripadnici narodnosti jedne nepostojeće države, a koji žive u gradu. Valjda za razliku od ruralnih jugoslavena koji se osjećaju pripadnicima bivše države, ali žive u nešto manje naseljenim mjestima.

Inače, mi iz Foruma mladih smo rođeni uglavnom 1980.-ih godina prošlog stoljeća. Prevedeno, ovo znači da smo u vrijeme postojanja neke tamo države koju spominje naš vrli gradonačelnik išli u vrtić ili najviše u prve razrede osnovne škole. Prema tome, dosta nam je vraćanje u neka davna vremena, spominjane države koje nema preko dvadeset godina. Dosta nam je arlaukanja sa splitske rive  kako nećemo dozvoliti da na vlast dođu "komunisti". Ma što to značilo. Koliko nam je poznato, u Republici Hrvatskoj nije registrirana niti jedna jedina stranka koja ima u nazivu pridjev "komunistička".

Međutim, naravno da je zbog nedostatka programa i vizije, zbog dvije godine upravljanja grada na način da se osigura sebi, svojim prijateljima i svojoj užoj i široj rodbini sve moguće privilegije, položaje, funkcije, te gradski novac, gradonačelnik Kerum ostao bez teksta. Sva njegova obećanja su se pokazala potpuno promašena i isprazna. Što je s POS-om? Gdje su stanovi za mlade? Hoće li ih izgraditi više onaj njegov nećak? Kad će biti gotov hotel "Marjan"? Kad će blagajnice u "Keruma" imati 5.000,00 kuna plaću što im je obećao prije izbora? Što je sa zapošljavanjem? Što je s onim da će od Splita napraviti čudo, da više neće biti nezaposlenih i podstanara?

Dokazalo se ono na što smo stalno upozoravali, odnosno da je došao na ovu funkciju samo da osigura sebi i svojima nešto što inače ne bi mogao. Naravno da Željko Kerum financira svoje projekte iz gradskog proračuna. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg je i postao gradonačelnik - bogaćenje na uštrb Grada.

Zato naš gradonačelnik mora pribjeći dobroj staroj, od strane HDZ-a mnogo puta provjerenoj, taktici - kad ništa ne napraviš na funkciji koju obnašaš, odnosno napraviš samo štetu, za sve optuži imaginarne neprijatelje: "Jugoslavene" i "komuniste". Ako su pri tom još i "urbani", tim bolje!

Tužno je imati gradonačelnika koji je i nedavno u ime domoljublja, uz pomoć svoje marionete Duška Mucala cenzurirao i odgodio predstavu "Maršal" u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Ne gledajući pritom uloženi novac poreznih obveznika, a ni slobodu kulture koju svi iščekujemo. Tragično je da jeftine političke poene, s desnicom na srcu uz pjesmu "Zovi, samo zovi" prikuplja upravo onaj koji je obilježen kao ratni profiter. Osoba koja je pogotovo u svom dvogodišnjem mandatu kao gradonačelnik pokazala sav nemoral i nepoštivanje prema građanima i povijesti Grada, a ne veliko domoljublje i hrvatstvo s kojim se ovih dana busa u prsa.

Stoga, želimo poručiti gradonačelniku da nam ne oduzima našu budućnost, opterećujući nas prošlošću. Mi želimo kvalitetno obrazovanje. Mi želimo posao. Mi želimo plaću. Mi želimo rješavanje stambenog pitanja.

Nas ne zanimaju Jugoslaveni. Nas ne zanimaju komunisti. Nas zanima bolja budućnost, i to po mogućnosti u našem gradu, u Splitu!

Pročitajte više