"Mladić će biti uhićen do kraja ovog mjeseca"

NAKON što je uhićen Radovan Karadžić, čini se kako se još jednom bjeguncu uskoro smiješi haški pritvor. Prema javljanju Blica, beogradske vlasti planiraju Ratka Mladića uhititi do kraja ovog mjeseca pa su operativci zaduženi za njegovo lociranje i hvatanje ostali bez godišnjih odmora.

Predstavnici srpske vlasti tako su navodno zaključili kako je ljeto pravo vrijeme za okončanje haške priče, jer je "smanjena mogućnost političkih manevara radikala", ali je i "daleko manja opasnost od demonstracija i uličnih nemira". Još jedan od razloga je i taj što je "javnost, koja je doživjela svojevrstan šok nakon uhićenja Karadžića, sad pripremljena i za moguća nova uhićenja pa je to trenutak koji vlasti ne žele propustiti".

Upravo iz tih razloga su navodno beogradske vlasti od nasljednika Carle del Ponte, Sergea Brammertza, zatražile da odgodi svoj službeni posjet Beogradu, koji je bio planiran za početak kolovoza. Brammertz, prema novom planu, Beograd treba posjetiti u rujnu. Takvo munjevito uhićenje dva najtraženija haška bjegunca u prvim mjesecima rada nove srpske vlade omogućilo bi Srbiji brže približavanje Europskoj uniji.

"Nova srpska vlada je u stanju uhititi i Mladića"

Robert Hunter, bivši američki veleposlanik u Bruxellesu i pri NATO savezu, rekao je kako "uhićenje Radovana Karadžića pokazuje da je nova srpska vlada u stanju uhititi i Ratka Mladića".

"Činjenica da su vlasti uhvatile jednog od glavnih zločinaca, govori da su u stanju privesti i Mladića. Mnogi u Europi smatraju da do njegovog uhićenja mora doći prije nego što Srbija dobije zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU", rekao je Hunter.

Jučer je srpski ministar obrane Dragan Šutanovac pozvao haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića da se predaju, jer je "to uvjet da Srbija dobije status zemlje koji njeni građani zaslužuju".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više