Mladić s intelektualnim poteškoćama tvrdi da je silovan u edukacijskoj ustanovi

Screenshot: RTL

RTL-ova emisija Potraga danas je objavila priču o slučaju navodnog silovanja mladića s intelektualnim teškoćama.

Zbog sumnji na zlostavljanje, socijalna služba ga je izuzela iz obitelji i poslala u posebnu edukacijsku ustanovu. No, mladić tvrdi da mu je život tamo pakao jer, kako kaže, tamo ga vršnjaci tuku, vežu i tuširaju hladnom vodom. 

Tvrdi i da je u edukacijskoj ustanovi silovan. Dok traje istraga, moguća žrtva i napadač borave zajedno u istoj ustanovi.

Optužbe za silovanje

Prije šest godina Centar za socijalnu skrb, uz suglasnost roditelja, smjestio ga je u nekoliko stotina kilometara udaljenu ustanovu za djecu s takvim poteškoćama. Okidač je bila sumnja na zlostavljanje u obitelji, ali petero ostale djece ostalo je s roditeljima. A upravo je zlostavljanje ono na što se dječak žali da sustavno doživljava od svojih vršnjaka u ustanovi u koju je smješten. 

"Em su ga pretukli, vezali, tuširanje hladnom vodom. Krali stvari. Konstantno dođe prljav, pokidan", govori mama.

Prije dva tjedna ju je nazvao.

"Ja sam pitala - što ti je?! Vidim ja po glasu, sve nešto mi hoće reći, ali ne zna kako bi on to meni rekao. Kaže on - ne, mama, mene su dečki j*****. U tom trenutku ja sam samo rekla - Molim!! Daj mi tko god je tu pored tebe, odgajateljicu, bilo koga da razgovaram. Rekoh, kako su ti uopće dopustili da ti mene zoveš, a oni meni nisu javili", kazala je za RTL Potragu.

Ravnatelj: Nema dokaza da se to dogodilo

"Istog trena je obaviještena policija koja je poslala svoju ophodnju. I oni su zaključili da je potrebna intervencija krim-odjela. Kriminalisti su došli u vrlo kratkom roku, obavili razgovor s korisnikom i zaključili da na osnovi njegovih saznanja nije bilo elemenata počinjenja nikakvog kaznenog djela. No, mi smo odlučili, bez obzira na to, kako bismo otklonili svaku moguću sumnju, uputiti korisnika na detaljan liječnički pregled u Klaićevu", kazao je ravnatelj ustanove.

Što je utvrđeno nakon pregleda?

"Oni su utvrdili da postoji sumnja, ali nalaz je sve u redu, znači nije oštećen. Sad je meni odgajateljica naglasila da postoji sumnja da nije analno, nego oralno zlostavljan, što se moglo desiti", kaže ravnatelj.

Što je točno bilo, utvrdit će Državno odvjetništvo kojem je policija prijavila slučaj. Dok se to ne dogodi, moguća žrtva i napadač borave zajedno u istoj ustanovi.

"Oni su u istoj ustanovi i koliko je moguće su fizički razdvojeni. I pod pojačanim su nadzorom i jedan i drugi. Apsolutno nikakvih dokaza nije bilo da je do takvog čina došlo. Upravo zato imamo ovakvu situaciju", istaknuo je ravnatelj.

Psihologinja: Moguću žrtvu i napadača treba razdvojiti

"Naravno, ako je jedno dijete optužilo drugo za seksualno ili bilo koji drugi invazivni oblik nasilja, naravno da nipošto nije dobro da potencijalna žrtva i potencijalni počinitelj budu zajedno", poručuje Valerija Kanđera, psihologinja zagrebačkog Centra za socijalnu skrb.

"Kada se žurno izdvaja dijete ili djeca iz obitelji, koliko god sama ta riječ žurno znači da je nešto vrlo hitno, mi ipak moramo, da tako kažem, prirediti teren. To znači da mi moramo osigurati smještaj, naravno, kamo ćemo smjestiti tu djecu. To je jedno, drugo, moramo od nadležne policijske postaje zatražiti suglasnost jer imamo njihovu policijsku pratnju kod žurne mjere izdvajanja", kaže psihologinja.
 

Pročitajte više