Vinkovčanin si nožem razrezao trbuh, liječnici ga jedva spasili

Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

KAKO javlja Glas Slavonije, vinkovački liječnici napravili su veliki pothvat kada su uspjeli spasiti život 32-godišnjaka koji si je nožem razrezao trbuh i izvadio crijeva.

Radi se o 32-godišnjaku uz Lipovca koji je dovezen u Opću bolnicu u Vinkovcima u teškom stanju.

Sve se dogodilo prije 12 dana, a kako piše Glas, radi se o mladiću kojemu je dijagnosticirana epilepsija i shizofrenija. Mladić je pri svijesti, a pred njim je dug oporavak.

Teška operacija

U vinkovačkoj bolnici kažu da je mladić dovezen u bolnicu u jutarnjim satima, odmah je reanimiran i prebačen u operacijsku dvoranu. Tijekom operacije liječnici su utvrdili da si je prorezao trbušnu šupljinu od pupka do stidne kosti te kroz otvor iščupao cijelo tanko crijevo, čija dužina doseže i do šest metara.

"Tijekom operacije u trbušnoj šupljini pronašli samo tri do četiri centimetra dvanaesnika i ostatka tankog crijeva, a debelo je crijevo zbog čupanja tankog bilo oštećeno na 20-ak mjesta. Cijelo vrijeme tijekom i nakon zahvata pacijent je bio stabilan, a to što nije iskrvario do dolaska u bolnicu može se pripisati jedino sreći, jer je pacijent čupajući tanko crijevo oštetio samo krvne žile manjeg promjera, a velike su ostale netaknute", ispričala je doktorica Marija Švagelj, abdominalna kirurginja koja je, uz kirurge dr. Davora Šimundića i dr. Davora Rajića te anesteziologinju dr. Tatjanu Čičak, tog jutra spasila život mladiću.

Dodala je da je debelo crijevo popucalo na toliko mjesta da im nije preostalo ništa drugo nego da ga uklone.

Pacijent je najprije bio na jedinici Intenzivnog liječenja, a prije tri dana premješten je na Odjel za kirurgiju.

Doktorica Švagelj pojasnila je i kako će njegovo daljnje liječenje uključivati transplantaciju crijeva i psihijatrijsku pomoć pa je bolnica u kontaktu s KBC-om Zagreb i KB-om Merkur.

Majka i brat mladića u šoku

Majka mladića je za Glas Slavonije ispričala kako se nesreća dogodila oko 7 sati ujutro kada je nju i brata mladića probudila buka i vika.

"Izrezao se po trbuhu ispred kuće i plačući se uputio prema svojoj sobi na katu i dozivao mene da zovem hitnu pomoć. Bila sam u šoku i vikala sam plačući: “Što si to učinio?!” Uto je iz svoje sobe izišao i drugi sin pa smo pozvali hitnu, a ubrzo je došla i policija. Nisu ga mogli nosilima iznijeti, nego su ga stavili u tri deke i tako ga odnijeli do vozila hitne jer on je dosta krupan. Liječnik, koji je bio i moj liječnik, dr. Rajić iz vinkovačke bolnice, telefonom mi je rekao kako su ozljede strašne i da će ga vjerojatno prevesti u neku zagrebačku bolnicu, ali, evo, još je u vinkovačkoj", rekla je njegova majka.

Njegov brat kaže da nikada nije napravio nešto ovako strašno.

"Do sada nikada nije napravio nešto ovako strašno. Jedino kada odluči ne piti lijekove, razgovarao bi sam sa sobom, plakao bi ili bi nešto nerazgovijetno mrmljao. Trebao je primiti nekakvu injekciju, ali je odbio ići liječniku. Nekada ga upute na Psihijatriju, ali ga tamo drže 10-15 dana i puste kući. Da je ozbiljnije liječen, možda se ovo ne bi dogodilo", dodao je.

Pročitajte više