Mladineo uživao na slobodi devet dana: Opet uhitili šefa Fonda za zaštitu okoliša

BIVŠI direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo danas je opet uhićen i to nakon što je bio pušten na slobodu 18. travnja. Mladineo se nalazio u Remetincu od studenog prošle godine, a na slobodu je pušten nakon što je izvanraspravno vijeće prihvatilo žalbu njegova odvjetnika.

Vijest o uhićenju potvrdio nam je Mladineov odvjetnik Milenko Umićević.

Zloupotreba položaja i ovlasti, uhićeno još osoba

"Tereti ga se za zloupotrebu položaja i ovlasti, a trenutno se nalazi u prostorijama Uskoka i tijekom dana će biti ispitan", rekao je odvjetnik Umićević za Index.

Prema neslužbenim podacima kojima raspolažemo, uz Mladinea je uhićeno više osoba vezanih uz malverzacije za otkup PET ambalaže, a riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi. Navodno je zbog fiktivnih računa nastala šteta za Fond u iznosu od stotinjak milijuna kuna.

Za sada nema službene potvrde da je jedna od uhićenih bivša saborska zastupnica i članica HDZ-a Barbara Bešenić. Inače riječ je o kontroverznoj poduzetnici iza koje stoji tvrtka BBS u Podrutama kod Novog Marofa. Mediji su više puta pisali o toj tvrtki za koju je utvrđeno da je Fondu, gdje je stolovao Mladineo, dužna preko 5,3 milijuna kuna naknade za isporučenu PET ambalažu.

Pušten uz mjeru opreza

Mladineu je prije devet dana određena mjera opreza prema kojoj mu je bilo zabranjeno kontaktirati s još neispitanim svjedocima.

Podsjetimo, Mladineo je uhićen 22. studenog prošle godine, a tada ga se sumnjičilo da je sudjelovao u aferi Fimi-media, odnosno u izvlačenju novca iz Fonda kojim je upravljao. Navodno je izvučeno oko pet milijuna kuna.

Proširena istraga

Istraga protiv Mladinea je u međuvremenu proširena na nezakonito poslovanje Fonda s tvrtkom Odlagalište sirovina. U pritvoru je završio i vlasnik te tvrtke. Tereti ih se da je Odlagalište sirovina u suradnji s Fondom nezakonito privredilo oko 11 milijuna kuna. Istraga je povezana s poslom sanacije bazena crvenog mulja i otpadne lužine u bivšoj tvornici glinice u Obrovcu.

Pročitajte više