Modelom ´policija u zajednici´ uštedjet će se 1,5 milijun radnih sati godišnje

Primjenom novog modela djelovanja ´Policije u zajednici´ uštedjet će se milijun i pol radnih sati godišnje koji se utroše za izdavanje radnih naloga, jer će ´policajac kontakta s građanima´ sam određivati svoje radno vrijeme istaknuto je na kolegiju načelnika hrvatskih policijskih uprava koji se ovaj vikend održava u Centru za obuku u Valbandonu.

Umjesto dosadašnjeg rada u smjenama, policajci uključeni u program ´Policija u zajednici´ sami će prema potrebi određivati svoje radno vrijeme.

To je tek jedna od prednosti uvođenja novog modela djelovanja policije s kojim su novinare upoznali stručni suradnici na izradi strategije djelovanja policije u zajednici Vladimir Faber i Irena Cajner-Mraović.

Strategija je predstavljena tijekom dvodnevnog proširenog kolegija načelnika policijskih uprava u Centru za obuku u Valbandonu.

Eksperimentalna primjena modela kreće već sutra njegovim predstavljanjem u Primorsko-goranskoj županiji.

U eksperimentalnom fazi sudjelovat će pet županija. Uz Primorsko- goransku i Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija.

Do 15. travnja bit će dovršen odabir policajaca za novu dužnost, i njihova trotjedna edukacija, a do 15. rujna model bi se provjeravao u praksi.

U međuvremenu treba promijeniti i Zakon o policiji kako bi se stvorile zakonske osnove za oživotvorenje tog modela u praksi, u roku od godinu dana u cijeloj Hrvatskoj.

Za dužnost ´policajca kontakta´ moći će se natjecati policajac s pet godina staža. Oko 25 posto dosadašnjih policajaca trebalo bi prijeći u ´kontakt policajce´.

Koliko će ih točno trebati još se ne zna, no zna se da se ´kontakt policajci´ neće određivati na nacionalnoj razini. Njihov broj ovisit će o procjeni i iskustvu u pojedinim policijskim upravama i postajama u okviru kojih će se određivati koliko i na kojem području treba biti ´kontakt policajaca´.

Pročitajte više