Mofaz: Operacija u Rafahu trajat će još nekoliko dana

IZRAELSKI ministar obrane Shaul Mofaz rekao je u nedjelju na sastanku vlade da će se operacija u Rafahu nastaviti "još nekoliko dana, a ne nekoliko tjedana", dok je ministar pravosuđa osudio napade na palestinske civile.

Na sastanku kabineta ministar pravosuđa Yossef Lapid izjavio je kako ga je slika Palestinke koja traži lijekove u ruševinama svoje kuće u Rafahu, podsjetila na njegovu baku ubijenu u Holokaustu.

Lapid je osudio "ludi plan rušenja dvije do tri tisuće kuća u Rafahu", ustvrdivši kako ta akcija "nije ni moralna, ni humana, ni sukladna židovskoj etici".

Premijera Ariela Sharona optužio je da svojim prijedlozima koje su odbili drugi ministri desne koalicije, "potiče najgoru protuizraelsku propagandu".

U operaciji "Duga" koju je vojska pokrenula u noći između 17. i 18. svibnja u Rafahu poginulo je 43 Palestinaca i uništeni deseci kuća.

Uoči sastanka vlade, Sharon je zapovjednicima vojske i sigurnosnih službi predstavio novu verziju plana evakuacije pojasa Gaze o kojemu će vlada odlučivati za tjedan dana.

Taj plan predviđa vojno povlačenje i postupnu evakuaciju 21 naselja u pojasu Gaze te četiri židovska naselja na sjeveru Zapadne obale. Takav plan u nekoliko faza omogućit će vladi da prekine proces, "bude li to zahtijevala situacija na terenu", rekao je izvor blizak Sharonu. Prema pisanju tiska, tom se planu najviše protivi glavni stožer.

Na sjeveru Zapadne obale, u Nablusu, u ekploziji automobila poginula su trojica pripadnika radikalnog palestinskog pokreta Hamas. Prema izjavama predstavnika izraelske vojske, možda je bila riječ o slučajnoj eksploziji bombe koju su prevozili.

Pročitajte više