Moguć zajednički nastup HSLS-a i LS-a na izborima

Predsjednici HSLSa i LSa Ivan Čehok i Zlatko Benašić rekli su danas novinarima u Splitu da je moguć zajednički nastup HSLSa i LSa na predstojećim lokalnim izborima.

Čehok je, na pitanje novinara, istaknuo da njegova stranka svim ograncima daje autonomiju o odlučivanju s kim će koalirati. "Preporučit ćemo koaliranje s LS-om, a tamo gdje to nije moguće da surađuju poslijeizborno", kazao je Čehok.

Predsjednik LS-a Zlatko Benašić rekao je kako i današnje druženje u Splitu pokazuje da se LS i HSLS zbližavaju. U središnjicama naših dviju stranaka, dodao je, postoji dobra volja za suradnjom te smo i mi preporučili da se ogranci povezuju tamo gdje za to ima dobre volje, a takva volja postoji u Istri, Koprivnici, Ivanić Gradu.

Odgovarajući na novinarski upit, Benašić je također rekao kako je jasno da spajanje LS-a i HSLS-a u Splitu nije realno.

S Čehokom i Benešićem o suradnji Splita, Varaždina, Bjelovara i Osijeka razgovarali su i bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić i splitski gradonačelnik Miroslav Buličić. Dogovorili su se kako će u saborsku proceduru uputiti zakon o velikim gradovima te zakon o neposrednom izboru gradonačelnika, za koji se oni zalažu.

Država je iznimno centralizirana, što pokazuje i razlika razvijenosti među županijama i Grada Zagreba, čiji je odnos u nekim slučajevima 1 prema 6. Jedinice lokalne samouprave moraju preuzeti poslove državne uprave, osobito po pitanju urbanizma i graditeljstva, rekao je Benašić.

Đurđa Adlešić, dopredsjednica HSLS-a i bjelovarska gradonačelnica, rekla je da je ovaj susret u Splitu prije svega susret liberalnih stranaka pri čemu se želi istaknuti da liberalna opcija ima rješenja za probleme u funkcioniranju političkog sustava države.

Ustvrdila je da dvije trećine građana Hrvatske želi neposredan izbor gradonačelnika, ali da to ne odgovara velikim strankama, kakve su SDP i HDZ koje nemaju, ustvrdila je Adlešić, razvijenu unutarstranačku demokraciju, niti kvalitetne ljude.

Upozoravajući da Hrvatska klizi prema velikoj političkoj apstinenciji, što potvrđuje i podatak da je na izbore za predsjednika države izišlo tek nešto više od 50 posto birača, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je kako je to posljedica činjenice da se ne razgovara o pravim stvarima nego samo o tome kako su se obogatili Tomčić, Čačić i drugi.



(Hina) xmerc ymć

Pročitajte više