"Moj Vukovar nije briga za datume i podjele. Svima je prijatelj, uvijek ste pozvani"

Foto: Index

MOJ je grad lako imati za velikog prijatelja. Nije mu naporno ni kad se svi u njega slete na jedan datum. Siguran sam da on nikad ne prati sat i kalendar. Jednom mi je o tome pričao. Strpljivo će taj izdržati svu navalu i sa smiješkom stati u vašu fotografiju.

Umoran i razvučen na sto strana, svejedno će izgledati kao milijun dolara. Ako se često družite s njim i lako u tišini koračate njegovim stazama, koje uvijek imaju neku novu priču, reći će vam tihim glasom da ga nije briga za datume, godišnja doba, vremenske uvjete ili podjele. On je tu da ga svakim danom upoznajete i budete mu prijatelj. Ako hoćete.

On je prelijep, on je u milimetar sve ovo s mojih slučajnih fotografija koje bi "bezveze" nastajale kroz naša brojna druženja u tišini. Druženja koja znače mir za obojicu, druženja koja pune unikatnom energijom. Kad vam se posve otvori i poželi kazati ponešto o sebi, reći će vam i to da nudi i traži jedino mir. Star je i lukav, zna što radi.

Uvijek ste pozvani. On će već smisliti neku priču da vas kupi iznova

Lako će vas kupiti šarmom, a nećete ni znati da ste pali. Kojom god njegovom stazom išli, u koje god doba ili na koji god datum, zamolit će vas da mu ispunite jedinu želju. Mir. Tada dobivate vrhunskog prijatelja 365 dana godišnje. Nećete se nikada posvađati. S njim je to nemoguće. Sigurni ste da imate prijatelja koji vas prati u korak i sluša.

Obožava šetnje. Zanima ga sve. Ne ubacuje se u riječ. Ne traži nikakvu pažnju. Možda ga i smeta taj jedan dan u godini kada ga se razvlači na tisuću strana, no neće ni riječi reći o tome. Bolje ga nemojte ni pitati o tome, kao ni o prošlosti. On oduvijek ima svoj đir - mir.

Za nas, njegove prijatelje, sreća je kada znamo da će zajedničkih fotografija s njim svakim novim danom biti još, a da će on postajati sve ljepši i mirniji. Sve će te slike biti naoko obične i nalik jedna na drugu, možda čak i dosadnjikave. Ali će uvijek donositi posebnu energiju.

S mojim se gradom lako družiti i sprijateljiti

S mojim se gradom lako družiti i sprijateljiti, on vam neće odbiti poziv. Neće proći pored a da se ne zadrži u vašem društvu neko vrijeme. Bila kiša, gužva, magla ili snijeg. Bio na kalendaru 14. ožujka, 8. srpnja, 18. studenog ili 9. prosinca. Uvijek ste pozvani. On će već smisliti neku priču da vas kupi iznova. Frajerčina je to, kažem vam.

Prijatelju moj najbolji, jesi za šetnju danas predvečer? Oko pola sedam, kad se sve stiša i svi odu kućama? Idemo, stari! Nas dvojica, rame uz rame. Sigurno mi imaš nešto za ispričati ovih dana. Hodat ćemo najsporije što možemo jer znam da si danas malo umoran. Saslušat ću te, a onda te ostaviti na miru do sutra. Stižem, kad god hoćeš.

Sad stisni zube, frajerčino stara, a ja ću se dobro odjenuti. Zahladilo je. Idemo nastaviti priču gdje smo stali i upoznavati se dalje.

Dan po dan, godinu po godinu.

Pročitajte više