Momčilo Mandić ne osjeća se krivim za ratne zločine protiv Hrvata i Bošnjaka

MOMČILO MANDIĆ, ratni ministar pravosuđa Republike Srpske, izjavio je u utorak na suđenju u Sarajevu da se ne osjeća krivim za ratne zločine protiv Bošnjaka i hrvatskih civila u srednjoj i istočnoj Bosni između 1992. -1995. godine, javlja Reuters.

Odsjek za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu optužuje Mandića da je predvodio napad snaga bosanskih Srba na Centar za obrazovanje policajaca u Sarajevu u travnju 1992. U to je vrijeme Mandić bio na položaju pomoćnika ministra unutarnjih poslova RS.

Mandića se u optužbama smatra odgovornim i za progon i mučenje nesrpskih civila u logorima oko Sarajava i Foče od svibnja do prosinca 1992. u kojima je više ljudi ubijeno ili nestalo.

U to je vrijeme Mandić bio ministar pravosuđa i, prema optužnici, planirao, naređivao i počinio progon nesrpskog stanovništva ubijajući ih, zlostavljajući, ilegalno ih zatvarajući i tjerajući ih na prisilni rad.

"Ne osjećam se krivim ni po jednoj točki." - rekao je Mandić na preliminarnom saslušanju pred sucem Shireenom Avisom Fisherom.

Mandić je zajedno s još trojicom bosanskih Srba ranije optužen za korupciju koja je dovela do bankrota njegove "Privredne banke Srpsko Sarajevo". Novcem ulagatelja pomagalo se ratnim zločincima, između ostalih i Radovanu Karadžiću u čijoj je vladi Mandić bio član, te Srpskoj demokratskoj stranci.

Mandić je potkraj rata napustio Bosnu i smjestio se u Beogradu gdje je unosno zarađivao kao vlasnik banke. Uhićen je u kolovozu 2005. u Crnoj Gori i izručen Federaciji BiH gdje se od izručenja nalazi u pritvoru.

V.Š.

Pročitajte više