Moraju vratiti 10 milijuna kuna s kamatama: Rončeviću četiri godine zatvora, Bačiću dvije

NEPRAVOMOĆNA presuda bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću za štetu od 10 milijuna kuna koju su počinili proračunu izravnom pogodbom za nabavu vojnih kamiona izrečena je danas na Županijskom sudu. Obojica su proglašeni krivima, Rončević je nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine zatvora. Moraju vratiti i 10,2 milijuna kuna, i to s kamatama. Sutkinja je kazala kako su izravnom pogodbom oštetili državu kupivši skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku.

Po izlasku sa suda Rončević je prisutnima kazao kako će se žaliti na presudu te da nije očekivao takvu presudu. Ponovio je da se ne osjeća krivim te da mu je savjest čista.

Rončević tvrdio da nije kriv

Na ročištu u petak su obrana i tužiteljstvo rekli svoje završne riječi. Tužiteljstvo za Rončevića i Bačića je tražilo maksimalnu kaznu. Smatraju kako su dokazali da su Rončević i Bačić znali da su jeftinija MAN-ova vozila prošla testiranje i dobila zadovoljavajuću ocjenu. Tužiteljica Ksenija Pavić je rekla da su Rončević i Bačić favorizirali Iveco.

Afera kamioni imala je i politički značaj

Odvjetnici optuženih zatražili su oslobađajuću presudu. "USKOK nije naveo koju i kakvu su imovinsku korist optuženici pribavili drugoj osobi i tko je ona. Također nije utvrđeno na koji su način prouzročili štetu i kojim je radnjama Rončević iskoristio položaj, odnosno što je učinio suprotno zakonu", kazao je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović te dodao kako "afera kamioni" ima i politički značaj.

To je objasnio činjenicom da je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović na početku suđenja kazao da je pokretanje istrage protiv Rončevića bio uvjet za otvaranje pregovora s EU u poglavlju 23. "Očekujem da će se sudsko vijeće oduprijeti brojnim pritiscima kojima je bilo izloženo i donijeti oslobađajuću presudu", kazao je Vilajtović.

Bačićev odvjetnik Ivo Farčić je kazao da niti jedno vještačenje nije potvrdilo optužnicu, te dodao da ne stoji da je nanesena šteta proračunu, jer nije postojala bolja opcija od ove provedene. "Sporna vozila isporučena su bez svih potrebnih dijelova, zahvaćena korozijom i iz njih je curilo ulje, a za isti se novac mogao nabaviti veći broj kvalitetnijih kamiona", kazala je u završnoj riječi zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić te dodala da je Rončević cijelo vrijeme bio svjestan nezakonitosti postupka u koji se upustio. Zatražila je da se optužene presudom obveže na plaćanje 10,2 milijuna kuna za koje su, navodno, oštetili proračun.

"Bojao sam se da ne osramotim Hrvatsku"

U svojoj završnoj riječi Ivo Bačić je kazao da nikoga nisu favorizirali, a niti su oštetili državu. "Nisam znao da su MAN-ovi kamioni, jeftiniji za 10,2 milijuna kuna, prošli testiranje Hrvatske vojske i pritom dobili zadovoljavajuću ocjenu", kazao je Bačić i prebacio odgovornost za nabavu Ivecovih kamiona na Službu za razvoj, opremu i modernizaciju te Uprave za logistiku.

U svojoj završnoj obrani bivši ministar Rončević je rekao da mu je 2003. godine, kada je bio imenovan ministrom, obilni sustav MORH-a bio nerazumljiv i nejasan. Istaknuo je da je na hitnoj nabavi kamiona inzistirao načelnik Glavnog stožera Josip Lucić. Smatra kako je svoju dužnost obavljao savjesno i da nije prekršio zakon. Istaknuo je i da ga je bilo strah da ne osramoti Hrvatsku, jer su mu rekli da bi od NATO-a u protivnom slučaju mogli dobiti lošu ocjenu.

Pročitajte više