Morgan Stanley: Za Teslu bi bilo dobro da prikupi 2,5 milijardi dolara

Foto: EPA

ANALITIČARI banke Morgan Stanley smatraju da bi za američkog proizvođača električnih automobila Tesla bilo dobro da se dokapitalizira u iznosu od 2,5 milijardi dolara. U investicijskoj banci su zaključili "da je bolje dobiti equity ulaganja kad to nije potrebno", nakon što je većinski vlasnik tog proizvođača električnih automobila Elon Musk više puta ponavljao "da tvrtka ne treba dodatni kapital".

Prema analitičaru Morgan Stanleya tvrtka Tesla Inc. bi mogla prikupiti sredstva još ove godine u vrijeme dok usporava proizvodnju i priprema se za isplatu dospjelog duga, javlja Bloomberg.

Podsjetimo, tvrtka stagnira zadnje vrijeme, a posljednjih šest tjedana cijena dionice joj se srušila za čak četvrtinu. Tome su doprinijela razna predviđanja o smjeru kompanije pa čak i nastup Muska u podcastu Joea Rogana, u kojem je s voditeljem pušio marihuanu i raspravljao o prirodi svemira u kojem živimo.

No prema poslovnim analitičarima, svježi kapital od 2,5 milijardi dolara mogao bi preokrenuti negativne trendove.

Musk očekuje da će Tesla uskoro postati profitabilna

Analitičar Adam Jonas je to istaknuo kao jedno od mogućih rješenja kojim bi se osvježio i smjer u kojem se kreće svjetski poznata kompanija.

Musk je u više navrata rekao kako tvrtka Tesla ne treba podići kapital jer se financijska sredstva proizvođača električnih automobila poboljšavaju. Musk je izjavio prošlog mjeseca da očekuje da će tvrtka generirati pozitivan slobodni novčani tijek u drugoj polovici ove godine i postati održivo profitabilna prvi put u svojoj 15-godišnjoj povijesti. Također je izjavio kako očekuje da će moći iskoristiti priliv novca za otplatu otprilike 900 milijuna dolara konvertibilnog duga koji dospijeva na naplatu početkom iduće godine.

U utorak je cijena dionice pala za 3,4 posto, na 284,96 dolara. 

Osim problema zbog pušenja marihuane, Musk ima problema zbog tužbe jedne osobe koju je nazvao pedofilom, a u utorak je Bloomberg javio i kako je američko pravosuđe pokrenulo istragu o njegovu tweetanju u vezi budućnosti kompanije. Musk je prvo napisao na društvenoj mreži kako razmišlja o potpunom preuzimanju Tesle i daje za to osigurao financiranje, ali je poslije tu ideju negirao.
 

Pročitajte više