MORNARICA ISPALILA 320 TOMAHAWKA NA BAGDAD - ADMIRAL

Na ciljeve u Bagdadu i okolici u petak navečer ispaljeno je 320 krstarećih projektila Tomahawk, izjavio je admiral Mathew Moffit, zapovjednik borbene skupine nosača USS Kitty Hawk u Perzijskom zaljevu.

"Upravo smo započeli novu fazu napada na Irak. Oko 320 projektila Tomahawk ispaljeno je na ciljeve u Bagdadu i oko njega", rekao je admiral Moffit.

Početak zračne ofenzive koju je Pentagon nazvao "šok i strahopoštovanje", trebao bi biti znatno silovitiji od bilo čega viđenog u prvom Zaljevskom ratu 1991, rekao je Moffit.

Tomahawci su ispaljeni s desetak američkih krstarica i razarače te dvije podmornice koje se nalaze u sastavu borbenih skupina nosača Kitty Hawk i Abraham Lincoln na sjeveru Perzijskog zaljeva.

S oba nosača čitavu večer polijeću udarne skupine zrakoplova F7A-18 Hornet i Super Hornet, te F-14 Tomcat, kao i E-A-6B Prowlers za ometanje radara, koji pružaju zračnu podršku kolicijskim snagama na jugu Iraka, kod Basre, poluotoka al Faw i kod Az Zubayra.

Zrakoplovi su najčešće naoružani bombama od 230 kg, 450 kg i 900 kg, s laserskim i GPS sustavima za navođenje.

"Večeras smo angažirani u bitkama diljem Iraka", rekao je kapetan Patrick Driscoll, zapovjednik zrakoplovnih snaga na Kitty Hawku.

Pročitajte više