Moskva: Inspektorima treba više vremena

INSPEKTORI za razoružanje UN-a u Iraku trebaju više vremena, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko.

´Samo inspekcije mogu odgovoriti na pitanje međunarodne zajednice o tome ima li Irak oružje za masovno uništavanje. Stoga smatramo da inspektori moraju nastaviti svoj rad u Iraku´, rekao je Jakovenko u priopćenju.

´Politička i diplomatska sredstva prema pronalaženju rješenja iračkog pitanja daleko su od toga da su iscrpljena´, rekao je Sergej Lavrov, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, u intervjuu listu Nezavissimaja Gazeta.

´Inspektori su tijekom dva mjeseca obavljali veliki posao i mislim da im treba dati mogućnost da ga dovedu do kraja. Tek tada moći će se razgovarati o sljedećim koracima´, dodao je Lavrov.

Prema ruskom predstavniku pri UN-u, ´iračke vlasti ne stvaraju prepreke radu inspektora. I ako ima još pitanja koje treba pojasniti, postoji nada da će Bagdad dati odgovore´.

Lavrov bi tijekom dana trebao sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj bi svoje izvješće o Iraku trebali predstaviti šefovi inspektora Hans Blix i Mohamed ElBaradei.

Pročitajte više