MOSKVA POZIVA IRAN NA SURADNJU S IAEA

Rusija je u srijedu pozvala Iran na suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi se riješila sporna pitanja u pogledu nuklearnog programa te zemlje, a Teheran prijeti da će razmotriti mogućnost smanjene suradnje s Agencijom. L

"Ruska je strana uvjerena da se sva pitanja povezana s iranskim nuklearnim programom mogu i trebaju riješiti suradnjom te zemlje s IAEA", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko.

Washington, Pariz, Berlin, London i Moskva žele obvezati Iran da prihvati pojačanu kontrolu IAEA kada je riječ o civilnom nuklearnom programu.

Budući je Teheran u srijedu zaprijetio da će "razmotriti pitanje suradnje s agencijom", Rusija je ocijenila da "između Irana i IAEA postoje pitanja koja bi trebalo riješiti".

Francuska, Njemačka i Velika Britanija u utorak su Vijeću guvernera IAEA koje se sastalo u Beču, predale plan rezolucije prema kojoj bi Iranci do kraja godine morali ispuniti svoje obveze u pogledu neširenja nuklearnog oružja.

(Hina) mh sd

Pročitajte više