Mostar: Članovi SDA odbili sastanak sa veleposlanicima EU

VELEPOSLANICI zemalja EU akreditirani u BiH pozvali su u ponedjeljak bošnjačke dužnosnike Stranke demokratske akcije da se vrate u Povjerenstvo za izradu Statuta grada Mostara i nastave pregovore o preustroju Mostara.

Poziv veleposlanika, koji su boravili u posjetu Mostaru kako bi pomogli u rješavanju političke krize u tom gradu, uslijedio je nakon razgovora s lokalnim dužnosnicima Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije i nebošnjačkim članovima Povjerenstva za izradu Statuta grada Mostara.

Sastanku s veleposlanicima nisu se odazvali bošnjački članovi tog Povjerenstva.

Talijanski veleposlanik Sabo DElio kritizirao je zbog toga bošnjačke dužnosnike, istaknuvši kako je "politička sudbina Mostara u rukama članova Povjerenstva za izradu Statuta grada".

To je Povjerenstvo utemeljeno u ožujku ove godine na poticaj visokog predstavnika Paddya Ashdowna sa zadatkom da do kraja srpnja sačini Statut Mostara.

Bošnjački članovi SDA nedavno su se povukli iz povjerenstva jer žele opstanak sadašnjih šest općina od kojih su tri većinske bošnjačke a tri hrvatske. Ured Visokog predstavnika OHR se zauzima za formiranje jedne jedine gradske općine Mostara, s čime je suglasan i HDZ BiH.

Pročitajte više