MOSTAR: FRANJEVCI IZNENAĐENI NAČINOM UHIĆENJA, POZIVAJU NA JEDNAKOST KRITERIJA ZA SVE U BIH

Hercegovački franjevci u subotu su, reagirajući na uhićenja bivših visokih hrvatskih dužnosnika u BiH, izrazili čuđenje načinom uhićenja te, ogradivši se od svakog prejudiciranja pravne odluke ili postupka, pozvali na jednakost pravila i kriterija za sve u BiH. L

U akciji federalne policije i SFOR-a u petak su u Mostaru uhićeni nekadašnji visoki hrvatski dužnosnici u BiH Ante Jelavić, Miroslav Prce i Miroslav Rupčić. Iako detalji moguće optužnice protiv uhićene trojke nisu službeno objavljeni, TV Federacije BiH objavila je kako se sumnja da su oni izravno odgovorni za zloporabu novca kojeg je Republika Hrvatska izdvajala kao pomoć Hrvatima u BiH kroz skrb za razvojačene pripadnike HVO-a, invalide te obitelji poginulih.

Provincijalat hercegovačkih franjevaca sa sjedištem u Mostaru u subotu je reagirao priopćenjem u kojem izražava iznenađenje načinom uhićenja dojučerašnjih hrvatskih prvaka u BiH ocjenjujući ga neciviliziranim. Ističući kako ne prejudiciraju pravne odluke niti pravne postupke, franjevci u priopćenju navode da je u posljednje vrijeme sve izraženiji dojam da je sve što je povezano s hrvatskim imenom, jezikom i kulturom, a pokazuje znakove uspješnosti (Sveučilište u Mostaru, Aluminij, Hrvatske pošte, Hrvatske telekomunikacije, javna glasila...) izvrgnuto svojevrsnim pritiscima i poteškoćama.

U priopćenju se izražava sumnja da su uhićenja od petka u vezi sa scenarijem o preustroju grada Mostara te se, ističući kako hrvatskom konstitutivnom narodu u BiH pripada neotuđivo, nepovredivo i neprenosivo pravo ravnopravnosti, poziva da se prije donošenja odluke o ustroju grada Mostara, donese odluka i o ostalim gradovima u BiH, a pravila i kriteriji neka budu isti za sve gradove BiH.

(Hina) pp sd

Pročitajte više