Mostar: Kardinal Puljić o blokadi prometnica i granica s Hrvatskom

NADBISKUP vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je u srijedu navečer predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u prevladavanje poteškoća branitelja i stradalnika Domovinskog rata Federacije BiH (hrvatska sastavnica) koji zbog neisplaćenih invalidnina i naknada već tri dana povremeno blokiraju granične prijelaze i prometnice a za četvrtak su najavili i cjelodnevne blokade granice i prometnica.

Kardinal Puljić je kritizirao predstavnike sadašnje vlasti (iz Alijanse za promjene) jer baš sada, u vrijeme tzv. ´tehničke vlade´, prije primopredaje vlasti i uoči Božića, pokušavaju riješiti problem stradalnika iako su za to imali dvije godine, koliko su na vlasti. Kardinal Puljić smatra kako je riječ o ´predbožićnim provokacijama i političkim igrama u vezi s mirovinama branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Federaciji BiH koje očito za cilj imaju unijeti što više nemira i neraspoloženja pred Božić´.

Kardinal Puljić poziva ugrožene i obespravljene stradalnike da se ne daju uvući, kako je naveo, u prljavu igru, i da ne pridonose dugim čekanjima na granici. Pri tomu kardinal Puljić postavlja pitanje ´zašto su blokade putova i graničnih prijelaza organizirane pred Božić kada brojni katolici i drugi kršćani dolaze da na svojim ognjištima ili čak samo zgarištima obnove drage uspomene proslave Božića´.

´Na taj način će oni, koji su ojađeni jer ostadoše bez mirovina, ogorčiti u predbožićne i božićne blagdane upravo one koji putuju da na svojoj grudi proslave taj dragi blagdan života i mira i koji za to ni najmanje nisu krivi´, dodaje kardinal Puljić.

Pročitajte više