Mostar: Najavljeno smanjenje policijskih snaga u BiH

POLICIJA misija Europske unije u BiH u srijedu je najavila smanjenje domaćih bosansko-hercegovačkih policijskih snaga radi uštede proračunskih izdataka za policiju.

Glasnogovornica mostarskog ureda Policijske misije Europske unije u BiH Kirsten Haupt je izjavila kako je sadašnjih 17.000 policajaca u oba bosanskohercegovačka entiteta (Federaciji BiH i Republici Srpskoj) više u odnosu na broj stanovnika nego u bilo kojoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Glasnogovornica je rekla kako se još ne zna pouzdano za koliko će se brojčano smanjiti policijske snage u BiH. Prema neslužbenim informacijama, broj policajaca u BiH bi trebao biti jednak broju vojnika nakon reforme oružanih vojnih snaga u BiH. Ranije je službeno rečeno kako će nakon reforme, koja je u tijeku, u BiH (u oba entiteta) biti oko 12.000 vojnika.

Istodobno sa smanjenjem broja policajaca u BiH pojačavat će se, po riječima Kirsten Haupt, suradnja policije u međuentitetskoj razmjeni obavještajnih informacija u BiH, radi suzbijanja organiziranog kriminala. U tom kontekstu glasnogovornica je rekla kako su u svih deset županija u Federaciji BiH te u svim područnim Centrima javne sigurnosti u Republici Srpskoj utemeljeni kriminalističko-obavještajni odjeli.

Pročitajte više