Mostar: Nastavljen štrajk u školama s hrvatskim programom

PROSVJETNI radnici u srednjim i osnovnim školama na području Hercegovačkoneretvanske županije BiH koji rade po hrvatskom programu, nisu se odazvali pozivu županijske vlade da prekinu štrajk i počnu nastavu, izvijestili su u utorak sindikati srednjeg i osnovnog obrazovanja.

Štrajk u ovim školama počeo je početkom rujna i njihovi nastavnici izražavaju nezadovoljstvo svojim socijalnim statusom.

Predsjednik Sindikata učitelja osnovnih škola Slavko Lauš je izjavio da je u utorak u škole s hrvatskim programom na području Hercegovačko-neretvanske županije došao "mali broj učenika čiji roditelji nisu dovoljno informirani o nastavku štrajka".

Predsjednik srednjoškolskog sindikata iste županije Josip Milić optužio je županijsku vladu za "pokušaj uvođenja diktature i fašizma".

"Županijska vlada bi nam zabranila štrajk da ovdje nema SFOR-a međunarodne zajednice", rekao je Milić na konferenciji za novinare. Dodao je kako štrajk može prestati samo odlukom Štrajkaškog odbora, a takva odluka nije donijeta pa županijska vlada, po Milićevim riječima, krši Zakon o štrajku i odredbe Kolektivnog ugovora.

Pročitajte više