Kazne HDZ-u BiH zbog ometanja ujedinjavanja škola

HRVATSKA demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) kažnjena je novčanom kaznom u iznosu od 40 tisuća konvetibilnih maraka (20 tisuća eura) jer predstavnici ove stranke koji sudjeluju u tijelima vlasti županije Središnja Bosna do 23. kolovoza nisu proveli naputak o ujedinjavanju škola podijeljenih po etničkoj osnovi.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kako je ovakvu mjeru bio prisiljen donijeti jer su članovi HDZ-a s prostora središnje Bosne ignorirali zahtjeve da se do početka nove školske godine provedu mjere kojima će se osigurati administrativno ujedinjavanje onih škola koje djeluju potpuno odvojeno iako pod jednim krovom.

Za razliku od dužnosnika HDZ-a u tijelima vlasti župnije Središnja Bosna, zahtjev koji proistječe iz postprijemnih obveza BiH kao članice Vijeća Europe predstavnici ove stranke u vlasti Hercegovačko-neretvanske županije proveli su u predviđenom roku.

Voditelj misije OESS-a u BiH Robert Beecrfot kazao je kako je u tom dijelu Federacije BiH nejasnim ostao još samo status stare gimnazije u Mostaru što će se rješavati narednih dana.

Ne provedu li vlasti županije Središnja Bosna zahtjev za ujedinjavanjem školskih administracija do 29. kolovoza, HDZ-u će za svaki dan kašnjenja biti oduzimano novih 40 tisuća KM. Riječ je o novcu kojega HDZ kao parlamentarna stranka dobiva iz općinskih, županijskih, entitskih i državnog proračuna.

Visoki predstavnik Ashdown najavio je kako će razmotriti i dodatne mjere ne bude li pomaka do kraja tjedna. I Ashdown i Beecroft inzistirali su na činjenici kako je riječ samo o ujedinjavanju administracija 52 odvojene škole pod jednim krovom.

"To znači postavljanje jednog ravnatelja, jednog upravnog odbora i jedne administracije. Nedopustivo je da takve škole imaju dvostruki broj čuvara i čistačica jer je to bacanje novaca", kazao je voditelj misije OESS-a u BiH.

Ashdown je odlučno ustvrdio kako ovo ne znači dovođenje u pitanje prava na uporabu jezika ili specifičnog nastavnog plana i programa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara