Mostar: Pet gospodarskih međuentitetskih regija ubrzat će prijem BiH u EU

SUDIONICI međunarodne konferencije o gospodarskom razvoju Hercegovine danas su u Mostaru zaključili kako je nužno najkasnije do početka jeseni izraditi strategiju gospodarskog razvoja Hercegovine koja će obuhvatiti 27 općina iz obaju entiteta, rečeno je nakon konferencije.

U strategiji gospodarskog razvoja Hercegovine posebno će mjesto zauzeti poljoprivreda i turizam zbog blizine Jadranskog mora, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Marko Matić.

Konferencija o gospodarskom razvoju Hercegovine organizirana je uz pomoć Europske komisije i dio je cjelokupna Projekta EU-a za regionalni gospodarski razvoj u BiH (EU RED), u kojemu su, osim Hercegovine s Mostarom kao središtem, kako je objašnjeno, još četiri međuentitetske gospodarske regije sa središtima u Banjoj Luci, Sarajevu, Travniku i Bijeljini.

Na novinarski upit znači li tih pet međuentitetskih regija stvaranje pet županija u BiH i istodobno slabljenje uloge sadašnjih dvaju entiteta Republike Srpske i Federacije BiH savjetnik EU-a za taj projekt Kevin OConnor je odgovorio kako su "te regije gospodarske i funkcionirat će mimo entiteta". Dodao je kako će te regije ubrzati prijam BiH u EU.



(Hina) xpg ybs

Pročitajte više