Mostar: Španjolska preuzela zapovjedništvo SFOR-om u Hercegovini

ŠPANJOLSKI general Marin Bello Crespo danas je službeno preuzeo dužnost zapovjednika SFOR-ove Višenacionalne brigade za jugoistočni sektor, sa sjedištem u Mostaru, od talijanskoga generala Gian Marca Chiarinia koji je tu dužnost obavljao u proteklih šest mjeseci.

Kako je na svečanosti najavio zapovjednik SFOR-a BiH general William Ward, nakon isteka španjolskog zapovijedanja ovom Višenacionalnom brigadom Stabilizacijskih snaga tu će dužnost kroz šest mjeseci preuzeti Njemačka, a nakon Njemačke Francuska.

SFOR-ova Višenacionalna brigada za jugoistočni sektor je jedina od tri takve brigade u BiH u kojoj je uvedena rotacija zapadnoeuropskih zemalja u njezinu zapovjedništvu koje je do prije šest mjeseci bilo isključivo pod francuskim nadzorom. SFOR-ova višenacionalna brigada za srednjobosanski sektor je i dalje, kao i do sada, pod zapovjedništvom Britanaca, a SFOR-ova višenacionalna brigada za sjevernobosanski sektor je pod zapovjedništvom Amerikanaca, kao što je bilo i do sada.

Zona odgovornosti SFOR-ove Višenacionalne divizije za jugoistočni sektor, čije je zapovjedništvo danas preuzela Španjolska, je područje BiH jugoistočno od Sarajeva do granice s Crnom Gorom i Hrvatskom.

General Ward je danas posebice zahvalio dosadašnjem zapovjedniku SFOR-ove višenacionalne brigade za jugoistočni sektor generalu Chiariniju na njegovu doprinosu u suzbijanju krijumčarenja oružja.

(Hina) pg sb

Pročitajte više