Mostovac Šimić sinoć je izjavio nešto što bi moglo jako naljutiti HDZ

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

MOSTOVAC Miroslav Šimić sinoć je u emisiji Otvoreno rekao nešto što bi moglo naljutiti HDZ. Tema je bila Slavonija, a Šimić je rekao kako bi bilo dobro da je cijela Slavonija jedna regija.


"Mislim da nije nikakva tajna, ja sam više puta to komentirao, bilo bi dobro da je Slavonija regija. Međutim, to je u ovom trenutku manje važno pitanje", rekao je Mostov Miroslav Šimić, naglasivši da je to samo njegovo mišljenje.

Regionalizacija je trenutno sporedna tema- županije ostaju

Nije to prvi put da Šimić govori o ovoj temi. Štoviše, Most je dobar dio glasova i dobio na obećanjima o rezanju javne uprave. No posljednjih tjedana, HDZ je dao do znanja da neće biti ništa od ukidanja županija, bez obzira na to što ministarstvo koje je nadležno za ta pitanja drži Mostov Ivan Kovačić.

Ova Šimićeva izjava dolazi samo dan nakon što je riješen sukob između Ivana Kovačića i HDZ-ovog Josipa Đakića, a koji je prijetio pravom krizom vlasti.

Most je mjesecima pričao o smanjenju broja županija i rezanju glomazne javne uprave. Međutim, HDZ je u nekoliko navrata jasno dao do znanja da od toga neće biti ništa.

"Neće biti smanjenja broja županija, a Međimurje je najbolji primjer da ovakav županijski ustroj dobro funkcionira. Regionalizacija nije tema uoči izbora, neće to biti ni nakon njih, jer imamo puno važnijih stvari kojima se moramo baviti, poput jačanja gospodarstva, izgradnje infrastrukture, cesta, željeznica, vodovoda, kanalizacije, svega onoga što je važno za život naših građana", rekao je Jandroković prije dva dana u Čakovcu, dodavši da je to promašena tema.


"Županije ostaju, sustav županija će ostati i opstati. Možemo razgovarati o funkcionalnoj decentralizaciji i fiskalnoj decentralizaciji. Hrvatskom se upravlja na više razina. Ja sam 19. prosinca sazvao sve župane i ministre i dogovorili smo intenzivnu suradnju. Što se tiče teritorijalnog preustroja, to uopće nije na dnevnom redu vlade", rekao je Plenković prije samo desetak dana i na taj način dao naslutiti što misli o Mostovoj reformi.

Hoće li Most ispuniti svoja predizborna obećanja?

No Mostov Šimić sinoć je rekao kako bi Slavonija najbolje funkcionirala kao regija. Zanimljivo, ogradio se, rekavši da je to samo njegovo mišljenje.

Svakako, pitanje ostaje: hoće li Most inzistirati na onome što su obećali i rezati broj županija, gradova i općina kojih ima previše ili će popustiti pred HDZ-om i napustiti jedno od svojih glavnih obećanja? To je pitanje koje se još uvijek može stavljati pod tepih, ali kad-tad će netko morati odgovoriti na njega.

 

Pročitajte više