Možda uopće nije bilo eksplozije u Sjevernoj Koreji

JUŽNA je Koreja ocijenila kako se prošli tjedan možda uopće nije dogodila eksplozija u Sjevernoj Koreji te da bi oblak dima u obliku gljive, koji je primjećen na satelitskim snimkama, mogao biti prirodnog porijekla.

"Sumnjamo da je bilo eksplozije na mjestu gdje su obavještajne službe mislile da se dogodila", kazao je u petak novinarima južnokorejski doministar za ujedinjenje Rhee Bong-jo.

Oblak dima koji je uočen na satelitskim snimkama mogao bi biti rezultat prirodnog fenomena, a ne eksplozije, kazao je Bong-jo.

"Uzimajući u obzor različite čimbenike, posebice meteorološke i geografske posebnosti u regiji, sada vjerujemo da je velika vjerojantost da su oblaci u obliku gljive bili prirodni oblaci", kazao je.

Potres jakosti od 2,6 stupnja po Richterovoj ljestvici koji se u trenutku eksplozije osjetio, imao je epicentar stotinjak kilometara od mjesta navodne eksplozije, blizu planine Baikdu, na granici s Kinom, dodao je južnokorejski dužnosnik.

U četvrtak su diplomati iz osam zemalja - Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Rusije, Švedske, Češke, Indije i Mongolije - posjetili mjesto gdje se prošli tjedan 10. rujna dogodila eksplozija.

Sjevernokorejski je režim rekao da se eksplozija dogodila u sklopu gradnje hidroelektrane.

(Hina) xbis ysb

Pročitajte više