Može li Trump stvarno odgoditi izbore?

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u četvrtak je još jednom šokirao javnost i napravio još jedan korak dalje prema ustavnoj krizi - barem riječima, ako ne djelom. Prvi put je, naime, javno iznio prijedlog da se izbori, zbog pandemije koronavirusa i navodne opasnosti dopisnog glasanja, odgode. 

Njegov protukandidat, bivši potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden nedavno je upozorio da bi Trump mogao napraviti upravo to. 

"Pazite što vam kažem: Mislim da će on pokušati nekako odgoditi izbore, naći neko obrazloženje zašto ne mogu biti održani", rekao je Biden o Trumpu na predizbornom događaju u travnju. Voditelji Trumpu generalno sklone televizije Fox News zdušno su ismijali to upozorenje.

"Netko bi možda trebao provjeriti Joea Bidena tijekom ove nacionalne karantene. Govori neke vrlo čudne stvari. Biden je pogurao bizarnu teoriju zavjere, da će predsjednik Trump možda htjeti odgoditi izbore 2020.", komentirao je tada, primjerice, povremeni voditelj i bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee na Foxu.

>>Trump predlaže odgodu izbora, republikanci su protiv: "Očito si ne može pomoći, užas"

No tri mjeseca kasnije, Trump je i sam to predložio, a Bidenovo predviđanje ispostavilo se točno.

Izbori u SAD-u u utorak nakon prvog ponedjeljka u studenom, svake parne godine

"S univerzalnim dopisnim glasanjem (tu ne mislim na one koji glasaju izvan mjesta prebivališta), izbori 2020. bit će najveća PREVARA & NAJNETOČNIJI izbori u povijesti. Bit će to velika sramota za SAD. Odgodimo izbore dok ljudi ne budu mogli glasati ispravno i sigurno??" napisao je Trump na Twitteru.

Znači li to da će američki predsjednik, bilo zbog iskrene zabrinutosti mogućnošću izborne prevare ili iz potajnog straha da će te izbore izgubiti, zaista odgoditi izbore dok epidemija koronavirusa ne završi?

Ukratko - najvjerojatnije ne. Naime, prema saveznom statutu, vrijeme za izbore je "idući utorak nakon prvog ponedjeljka u studenom, svake parne godine". 

>>Trump želi odgoditi izbore. Amerika to nije radila nikad, čak ni u ratu

A zbog trodiobe vlasti definirane američkim ustavom, predsjednik nema pravne ovlasti poništiti ili ignorirati ovaj zakon. Samo Kongres to može napraviti, pisao je CNN na ovu temu još u travnju, kada je Biden iznio svoje upozorenje. 

Trump bi, teoretski, mogao naprosto naložiti Kongresu da donese takav zakon, ali parlamentarni omjer snaga ne ide mu u prilog. Oporbeni demokrati, naime, imaju većinu u Zastupničkom domu, dakle donjem domu Kongresa, što znači da je svaka takva inicijativa unaprijed osuđena na neuspjeh. 

Mandat predsjednika ističe 20. siječnja čak i ako se izbori odgode

 A čak i kad bi Kongres, u nekom hipotetskom scenariju, izglasao ono što Trump želi, svejedno ne bi mogao ostati predsjednik. To mu, naime, ne dozvoljava 20. amandman ustava koji glasi: "Mandati predsjednika i potpredsjednika završit će u podne 20. dana siječnja, a mandati senatora i zastupnika završit će u podne 3. dana siječnja, one godine u kojoj bi ti mandati završili da ovaj članak nije ratificiran, a mandati njihovih nasljednika tada će početi."

To znači da Trump 20. siječnja 2021. svejedno više ne bi bio predsjednik, a ne bi ga zamijenio ni potpredsjednik Mike Pence. Najvjerojatnije bi ga zamijenila predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, što svakako nije nešto što bi Trump želio. 

A što kad bi Trump uveo izvanredno stanje? 

Ni izvanredno stanje ne suspendira ustav

"Čak ni to mu vjerojatno ne bi dalo moć da odgodi izbore ili kraj svog mandata iza 20. siječnja 2021. Kao što je Vrhovni sud rekao u presudi ex parte Milligan (1866.), izvanredno stanje ne suspendira ustav", komentirao je stručnjak za izborno pravo s University of Kentucky Law School Josh Douglas.

Unatoč tome, Trumpov državni tajnik Mike Pompeo odbio je u svjedočenju pred Senatom nedvosmisleno reći da Trump ne može odgoditi izbore. 

"Na kraju, ministarstvo pravosuđa i drugi će donijeti taj pravni zaključak", odgovorio je Trump demokratskom senatoru Timu Kaineu. Taj je odgovor posebno zabrinjavajuć s obzirom na brojne kritike na račun ministra pravosuđa Billa Barra da vrši funkciju pristrano, u korist Trumpa. 

Stoga i dalje nije jasno je li Trumpova ideja o odgodi puko skretanje pažnje s problema poput rekordnog potonuća gospodarstva - ili zaista misli pokušati odgoditi izbore, prvi put u povijesti. Bilo kako bilo, u tome teško da će uspjeti - osim ako američki ustav ne prestane važiti. 

Pročitajte više