MRAČNA TAJNA Jesu li iz Rake puštene tisuće džihadista?

Screenshot: BBC/TRT  

VISOKI prebjeg iz Sirijskih demokratskih snaga, većinski kurdskog saveza koji se uz pomoć SAD-a bori protiv Islamske države, tvrdi da je tisuće džihadista pušteno iz Rake u tajnom dogovoru koji je SAD odobrio - mnogo više od brojke koja se prethodno navodila.

>>MRAČNA TAJNA RAKE U tajnom dogovoru evakuirane stotine džihadista
 
Podsjetimo, BBC je prije tri tjedna u velikoj reportaži izvijestio kako je u dogovoru između SDF-a i ISIS-a, prije konačnog poraza džihadista u njihovoj nekadašnjoj “prijestolnici”, evakuiran konvoj sa stotinama terorista i nekoliko tisuća članova njihovih obitelji. 
 
Talal Silo, bivši časnik i glasnogovornik SDF-a, tada je, s drugim dužnosnicima SDF-a, tvrdio da je iz Rake pušteno manje od 300 sirijskih džihadista. No Silo je u međuvremenu prebjegao u Tursku i drastično promijenio svoju verziju događaja. 
 
U intervjuu za Reuters navodi kako su iz Rake pušteni svi pripadnici ISIS-a, uključujući strane borce i da je priča o posljednjoj bitci s preostalim džihadistima lažirana, s ciljem da se novinari drže podalje dok se evakuacija ne dovrši. “To je sve bio teatar. Objava je bila paravan za one koji su krenuli za Deir ez-Zor”, rekao je Silo, dodavši da je SAD podržao dogovor jer je htio da se bitka za Raku okonča što prije, kako bi SDF mogao napredovati prema Deir ez-Zoru na jugoistoku Sirije, gdje je u isto vrijeme sirijska vojska sa svojim saveznicima vodila ofenzivu protiv ISIS-a.
 
Bivši glasnogovornik SDF-a: Iz Rake je pušteno čak 3500 džihadista 
 
Bivši glasnogovornik SDF-a također tvrdi da je američki vojni zapovjednik, kojeg nije imenovao, odobrio dogovor na sastanku sa zapovjednikom SDF-a. Od 4000 ljudi koji su evakuirani iz Rake, čak 3500 su bili džihadisti, rekao je. 
 
 
BBC je u svojoj reportaži naveo da je konvoj bio sastavljen od oko 50 kamiona, 13 autobusa i stotinjak vozila ISIS-a, napunjenih ljudima , ali i oružjem i streljivom džihadista koje su ponijeli sa sobom. Evakuirani su na preostalo područje koje je tada još bilo pod kontrolom ove terorističke organizaciji, oko Deir ez-Zora. 
 
Anti-ISIS koalicija predvođena SAD-om tada je negirala ikakvu ulogu u evakuaciji, tvrdeći kako “ne sklapa dogovore s teroristima”. Dogovor je sklopljen “unatoč eksplicitnom protivljenju koalicije da se naoružane teroriste pusti iz Rake”, rekli su tada iz koalicije. Međutim, Silo navodi da je kurdski zapovjednik od američke vojske dobio odobrenje za evakuaciju terorista u Deir ez-Zor. 
 
Je li ga Turska ucijenila da promijeni priču?
 
Silo, inače etnički Turkmen, kao razlog za napuštanje SDF-a navodi dominaciju Kurda u savezu nauštrb Arapa, Turkmena i Asiraca, no znakovito je da se nalazi u pratnji agenata turske sigurnosne službe MIT. SDF tvrdi da ga je Turska ucijenila da prebjegne u tu zemlju, gdje mu navodno živi i obitelj, što Silo odlučno opovrgava. 
 
Iako je praktički nemoguće utvrditi je li Silova verzija događaja istinita ili ne, potrebno ju je staviti u kontekst turskog protivljenja američkom savezu s kurdskim pobunjenicima iz SDF-a, odnosno YPG-a (Jedinice narodne obrane) koje Turska optužuje da su ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK). PKK je gerilska organizacija koja desetljećima vodi sukobe s Turskom na većinski kurdskom jugoistoku te zemlje. I Turska i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom, no SAD poriče vezu između SDF-a i PKK-a. 
 
Silo pak tvrdi kako je SDF osnovan kao paravan kako bi SAD mogao naoružavati kurdske pobunjenike te kako dio tog oružja završava u rukama PKK-a u Turskoj. 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz ISIS, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ISIS. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više