Mrkšić, Šljivančanin i Radić odbijaju svjedočiti o Ovčari

U OVOTJEDNOM nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine u beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine, unatoč ranijim najavama, neće svjedočiti trojica haških optuženika, bivši oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, objavio je u ponedjeljak predsjednik sudskog vijeća Specijalnog suda, sudac Vesko Krstajić.

"Trojica haških optuženika neće svjedočiti u utorak, 25. siječnja, zbog tehničkih razloga, jer u Haškom sudu nema slobodne sudnice iz koje bi mogli svjedočiti putem video-konferencije. Osim toga, prema podnesku koji su ovom sudu dostavili njihovi odvjetnici, trojica optuženih nisu suglasni da svjedoče, jer ih za isto kazneno djelo po zapovjednoj odgovornosti i za druga kaznena djela tereti tužiteljstvo Haškog tribunala", kazao je sudac Krstajić.

U ponedjeljak, u nastavku postupka protiv 17 optuženih, svjedočila su dva svjedoka, Jovan Novković iz Kragujevca, 1991. godine mobilizirani pripadnik 80. motorizirane brigade JNA i Marko Crevar, bivši policajac u Vukovaru od 1989. do 1997. godine.

Svjedok Novković, koji je nakon pada Vukovara bio raspoređen u zapovjedništvo protuzrakoplovno topništvo na Ovčari, nije se sjećao mnogih detalja rečenih u istrazi, opravdavajući to "alkoholnom amnezijom".

Potvrdio je da je bio u blizini hangara na Ovčari kad su stigli autobusi sa zarobljenicima, te je vidio veliki broj vojnika i "ljude nevojničkog izgleda, uglavnom pripite, koji su držali pušku u jednoj, a bocu u drugoj ruci".

"Sličili su mi na četnike iz partizanskih filmova Veljka Bulajića", kazao je svjedok, koji se ipak prisjetio da je bilo vrijeđanja, psovanja i šamaranja zarobljenih, da su teritorijalci zarobljenicima oduzimali stvari, ali je i to relativizirao primjedbom da "više ne zna što je vidio, što čuo od drugih, a što gledao na televiziji".

Bivši policajac Crevar također se nije mogao sjetiti mnogih detalja koje je ranije rekao u istražnom postupku, ali je vrlo jasno ustvrdio da je Teritorijalna obrana, čiji je i sam bio pripadnik, "sve zadatke izvršavala pod zapovjedništvom JNA", a da su prije pada grada za zapovjednike TO postavljeni prvooptuženi Miroljub Vujović i drugooptuženi Stanko Vujanović, koji su, inače, negirali da je TO Vukovara uopće postojala. Svoju je ulogu u događajima nakon pada Vukovara u svom svjedočenju umanjivao, tvrdeći da je zarobljenike dovedene na Velepromet "ispitivao o nekim Srbima koji su nestali u borbama". Svjedok je negirao optužbe da je i sam sudjelovao u maltretiranju zarobljenih, koje je protiv njega iznio raniji svjedok, pukovnik Bogdan Vujić.

Crevar je 1999. godine u odsutnosti osuđen u vukovarskom Županijskom sudu na tri godine zatvora, po optužnici protiv 22 osobe optužene za genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, među kojima je bilo i nekoliko optuženih u postupku koji se upravo vodi pred Specijalnim sudom.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 25. siječnja, kad će svjedočiti umirovljeni general Aleksandar Vasiljević, koji je 1991. godine bio načelnik Uprave sigurnosti JNA.


Pročitajte više