Mučna scena u Saboru: Luka Bebić se ponaša kao primitivac

UPOZORENJA da je HDZ-ov izbor Luke Bebića za predsjednika Sabora i Ivana Bukarice za tajnika plenarnih sjednica bio namijenjen zavođenju gluhog mira i vladanja HDZ-a Saborom, ali čeličnom rukom i čeličnim licem predsjednika Sabora, pokazala su se točnima u nekoliko navrata.

No, današnjim je divljanjem čelični Bebić pokazao točno koliko ga je briga za Poslovnik, proceduru donošenja zakona, suptilnost kod izvršavanja naredbe da se oporba bez milosti ignorira i ušutkava, ali i za gledatelje prijenosa sjednice koji su siroti na svoje oči predsjednika tog visokog doma vidjeli kako se ponaša kao zadnji primitivac.

Pročitao Stazića da želi pauzu, ali mu je naprosto nije htio dati

Marija Lugarić iz SDP-a prigovorila je donošenju prijedloga uvođenja novog pedagoškog standarda, jer njena stranka smatra da ga nije moguće donijeti bez da o njemu raspravi Odbor za financije, koji će reći točno koliko uvođenje daleko boljih uvjeta za školarce košta.

apomenula je da se o tome ne može raspraviti bez da taj odbor kaže odakle državi milijarda kuna godišnje za izjednačavanja prilika svim školarcima. Pedagoški standard znači smanjivanje broja učenika po razredima, povećanje broja učitelja i profesora, uvođenje tehnologije u učionice, i slično.

Bez ikakvog stručnog objašnjenja zbog čega se takvo što ne treba sagledati iz proračunskog kuta, Bebić je Lugarićki s visoka kazao da se radi o nacrtima za neku daleku budućnost i da nije važno sada razmišljati i raspravljati o tome koliko to košta. Ovakav odgovor nije zadovoljio Klub SDP-a, pošto su se pozivali na Poslovnik po kojemu ovako financijski teški zakoni trebaju na spomenuti Odbor, pa se Nenad Stazić javio za riječ, u čemu je Bebić pročitao da će ovaj zatražiti stanku.

I potpuno ga ignorirao, jasno mu pokazavši da svoje predsjedanje ne planira trošiti na saslušavanje onih koji se s njim ne slažu, niti ispoštovati legitiman zahtjev za pauzom ako mu to u tom trenutku ne odgovara. Dao je riječ državnoj tajnici Dijani Vican, koja je prestrašeno više puta započinjala rečenicu o tome kako se amandman zastupnice Lugarić ne prihvaća.

Tko tu koga terorizira?

Njezin je plahi govor prekidao Bebić koji joj je sjedio iza leđa i urlao na Stazića koji nije htio spustiti ruku dok mu ovaj ne da riječ, a i upadanjem u riječ se potrudio da ga predsjednik Sabora ne može potpuno izblokirati.

"Dosta je terora ovdje! Ma dragi, Božji čovječe, traži ti što hoćeš, ti si jedan običan provokator ovdje! Nisi dobio riječ!", urlao je Bebić na Stazića, ni sam sebi ne vjerujući da Stazić nema pravo sazvati u ime kluba pauzu. "Nije ovo vaša privatna stvar, ovo je Sabor", kazao mu je Stazić. Kako ju nisu uspjeli dobiti, SDP-ovci su si sami uzeli pauzu i počeli izlaziti iz sabornice, što je Bebića dovelo u predinfarktno stanje.

I koalicijski partneri HDZ-a napustili sabornicu

"Što vi hoćete? U čemu je problem? Nemojte praviti od Sabora ono što on nije", vikao je Bebić za SDP-ovcima koji su se u društvu partnera vladajućih, zastupnika manjina Furija Radina i Milorada Pupovca, te HSU-ovca Silvana Hrelje zaputili prema izlazu. Pritom je udario šakom o stol.

Državna je tajnica po tko zna koji puta počela govoriti kako se amandman odbija, pa ju je Bebić ponovo prekinuo jer je pronašao pasus u Poslovniku koji kaže kad Stazić ima pravo na riječ.

"Zastupnik ima pravo na riječ kada ju zatraži i kada dobije odobrenje predsjedavajućeg", kazao je Bebić, ali je ubrzo shvatio da više nema kvorum pa je sazvao pauzu.

Crveni Hrelja

Po povratku sa pauze kvorum se ipak skupio, a problematičnim se pokazao odlazak Silvana Hrelje, koji se opravdavao time što je senzibilan i da je odreagirao na impulse određenih ljudi. Navodno mu je Branimir Glavaš rekao "Sram te bilo". Glavaš je to opovrgnuo i odlučio razotkriti "umirovljenika", stao za govornicu i ispričao što mu je Hrelja kazao u saborskom kafiću.

"Pitao sam ga zašto je izašao iz sabornice, a on mi je rekao 'Ne odlučuje se o mojim pitanjima, ako me trebaju, neka me zovu'. To je potvrda iskrenosti koalicijskih partnera kako funkcionira ova koalicija, dakle jedni druge ucjenjuju", primijetio je Glavaš, zbog čega se Hrelja zacrvenio od srama.

Bebić je konačno odgodio glasovanje o ovom prijedlogu jer, kaže, "ne želi da se HDZ deklarira kao stranku koja zakone donosi preglasavanjem".

Ana Benačić
Foto: L.T.

Pročitajte više