Muenchen: Otvorena izložba s UNESCO-ove liste

U SKLOPU Tjedna hrvatske kulture u Bavarskoj, koja se održava u Muenchenu, danas je u prostorijama Bavarske državne kancelarije otvorena izložba "Hrvatska kulturna dobra upisana na UNESCO-ovu listu svjetski zaštićene baštine".

Izložbu su otvorili ministar kulture Božo Biškupić i državni ministar Bavarske za europska pitanja i regionalnu suradnju Eberhard Sinner.

Izložba je početkom listopada bila predstavljena u UNESCO-ovoj palači u Parizu, a priređena je u povodu 25. obljetnice upisa Dubrovnika, Splita i Plitvičkih jezera na UNESCO-ovu listu.

Ministar Biškupić izrazio je zadovoljstvo tom izložbom, ističući kako i ona pokazuje da je Hrvatska geopolitički određena raznolikim prostorom, mediteranskom kulturom na Jadranu, te kontinentalnom, srednjoeuropskom i panonskom na kopnu.

Istaknuo je kako su kroz dugu povijest Hrvatska i njezini žitelji u kontinuitetu prihvaćali kulturno naslijeđe svojih predaka dopunjujući ga vlastitim stvaralaštvom.

Tako smo, dodao je Biškupić, stvorili vrlo kompleksnu kulturu koja je nenadmašna u okviru svjetske kulturne baštine. O kulturnim i prirodnim bogatstvima Hrvatske svjedoči i uvrštenje pet kulturnih dobara i jednog prirodnog dobra na UNESCO-ovu listu svjetske zaštićene baštine, istaknuo je Biškupić.

Dodao je da će Hrvatska i u sljedećim godinama nastojati na tu listu uvrstiti prirodna, ali i vlastita kulturna dobra kako bi i na taj način obogatila ukupnost svjetske kulturne baštine.

Izložba obuhvaća 60 velikih fotografija koje prikazuju povijesnu jezgru Dubrovnika i Splita s Dioklecijanovom palačom, Trogir s katedralom, kompleks ranokršćanske Eufrazijeve bazilike u Poreču, veličanstvenu šibensku katedralu, te ljepote Plitvičkih jezera.

Izložba o hrvatskoj baštini na UNESCO-ovoj listi u sljedeće tri godine bit će predstavljena u nekoliko europskih zemalja, najavio je ministar Biškupić.

Tjedan hrvatske kulture u Bavarskoj nastavlja se večeras prikazivanjem hrvatskih filmova, a počet će projekcijom filma "Tu" Zrinka Ogreste.

Tjedan hrvatske kulture u organizaciji Ministarstva kulture trajat će do 5. prosinca.

Pročitajte više