Muenchen: Završen kongres CSU-a

ZAUZIMANJEM za društvene i gospodarske reforme, te pozivom na jačanje kršćanskih i tradicionalnih vrijednosti, predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Edmund Stoiber zatvorio je u subotu dvodnevni stranački kongres CSU-a koji je održan u Muenchenu.

Stoiber je okupljene pozvao na "obranu kršćanskih vrijednosti" i "prosvjetljeni patriotizam".

"Mi moramo biti ofenzivniji kada se radi o obrani kršćanskih vrijednosti, bilo da se radi o raspelima u javnim službama ili obaveznoj molitvi u školama", smatra Stoiber.

On se založio za vrijednosti poput otvorenosti i tolerancije, ali se istovremeno oštro usprotivio nošenju muslimanskih marama. Predsjednik CSU-a je iznova najoštrije osudio inicijativu nekih političara stranke Zelenih da se u zamjenu za jedan kršćanski praznik u Njemačkoj uvede jedan muslimanski neradni praznik.

Stoiber je "miroljubive muslimane" u Njemačkoj još jednom pozvao da se otvoreno usprotive svakom obliku islamizma i terorizma. Za propovjednike mržnje i nasilja nema tolerancije, zaključio je Stoiber.

On je pozdravio prijašnju odluku izaslanika kongresa koji su gotovo 100 postotnom većinom odbili punopravno članstvo Turske u Europskoj uniji. Mislimo da bi primitak Turske u EU bio velika greška i po tom pitanju imamo Francuze na našoj strani, smatra Stoiber.

On je najavio da će pitanje budućih granica EU-a biti jedna od glavnih predizbornih tema CSU-a na parlamentarnim izborima 2006.

Stoiber je istovremeno oštro kritizirao saveznu vladu Gerharda Schroedera koja se "pomirila s činjenicom da Njemačka ima preko 4 milijuna nezaposlenih", te da ništa ne čini da bi se stanje promijenilo.

Na kongresu je kao gost u petak poslijepodne govorio i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

(Hina) xnkre ydv

Pročitajte više