Muljačić o sastanku s del Ponte

Hrvatska će ući u dijalog s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY) oko neprihvatljivih pravnih i političkih konotacija koje proizlaze iz prijedloga nadopunjene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, izjavio je u petak navečer pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, koji se ranije tijekom dana u Haagu sastao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

"Ući ćemo u pravi dijalog. Pisat ćemo ono što treba, ali na pravi način, iznoseći samo pravnu supstancu", kazao je Muljačić, pomoćnik ministrice zadužen za suradnju Hrvatske s ICTY-em i drugim međunarodnim sudovima.

Na upit o rezultatima današnjeg sastanka s Del Ponte, kazao je kako je on bio ranije zakazan, ali se razgovaralo o proširenju optužnice protiv Čermaka i Markača i negativnim reakcijama koje je ono izazvalo u Hrvatskoj. Pritom je tužiteljica iskazala određeno razumijevanje za izraženo negodovanje s hrvatske strane, ali je zatražila da se to formalizira, odnosno da se podnese u pisanom obliku, kazao je pomoćnik ministrice pravosuđa.

Obranama generala Čermaka i Markača nadležno raspravno vijeće u međuvremenu je odredilo rok do 20. svibnja za odgovor na podnesak Tužiteljstva kojim od vijeća zatraženo dopuštenje za nadopunu optužnice. Sam prijedlog nadopunjene optužnice dan je u posebnom podnesku.

Postupajući po nalogu sudskog vijeća od 8. ožujka za preciziranje optužnice, poglavito u dijelu koji se odnosi na identificiranje sudionika udruženog zločinačkog pothvata s ciljem trajnog izgona Srba iz Kninske krajine operacijom Oluja u ljeto 1995., Tužiteljstvo je u prijedlogu izmijenjene optužnice u krug sudionika zločinačkog pothvata uvrstilo gotovo cijeli državni i vojni vrh Hrvatske iz 1995., te stranačke i lokalne dužnosnike, što je u hrvatskoj javnosti izazvalo buru negodovanja.

"Jučer ujutro poslali smo u Haag protivljenje prijedlogu Tužiteljstva u kojem smo zatražili da sud ne prihvati tu optužnicu već da je tretira kao prijedlog, budući da je Tužiteljstvo prekoračilo nalog suda. Ujedno smo zatražili razjašnjenje glede položaja obrane i rokova za odgovor", izjavio je u telefonskom razgovoru Markačev branitelj Goran Mikuličić. Isto poslijepodne branitelji su dobili odluku sudskog vijeća, što se po Mikuličićevim riječima, "ne pamti".

U toj odluci članovi vijeća navode kako prihvaćaju argumente da "optužnica koja je tako odijeknula u Hrvatskoj nije gotova optužnica već prijedlog koji tek treba raspraviti", kazao je Mikuličić, te dodao da su suci pozvali branitelje da do 20. svibnja konkretiziraju svoje protivljenje.

U slučaju da vijeće ipak prihvati nadopunjenu optužnicu, obrana će imati zakonski rok od 30 dana za prigovor na nju.

Goran Mikuličić, jedan od hrvatskih odvjetnika s najbogatijim haškim iskustvom, ocijenio je da je Tužiteljstvo otišlo predaleko s najnovijim prijedlogom optužnice, odnosno da je "Carla del Ponte u ovu optužnicu uplela svoju političku retoriku kojoj nema mjesta u jednom pravnom aktu".

"Ne samo da Tužiteljstvo nije pomoglo razjašnjavanju istine nego je cijelu priču dodatno zamutilo. Obrana s time ne može komunicirati jer ne znamo od čega se braniti ni kakvu vrstu istrage provoditi što je protivno Statutu ICTY-a", kazao je.

"Politička retorika nije primjerena sudskom postupku i nema joj mjesta u optužnici. To treba biti vrlo dobro utvrđen pravni akt kojim se točno određuje oblik, opseg i razina krivnje optuženog", kazao je Mikuličić, dodajući da ga izmijenjena optužnica podsjeća na optužnice iz vremena socijalizma za djela "protiv naroda i države";..."rušenje socijalističkog poretka" i sličan pravni voluntarizam kakav je vladao u to doba.

Čermakov branitelj Čedo Prodanović kazao je da promptna reakcija sudskog vijeća nije iznenađenje jer sud i inače brzo regira na zahtjeve za definiranje rokova za odgovor na neki podnesak, no naglasio je kako je važno da je vijeće "prihvatilo argumentaciju da je Tužiteljstvo prekoračilo nalog, te je samo zatražilo da obrana to podrobnije objasni do 20. svibnja".

Na traženje da komentira svoju raniju izjavu kako su u prijedlogu optužnice i dvije nove optužne točke, Prodanović je precizirao kako se radi o "dvije prekvalifikacije" točaka optužbe iz postojeće optužnice.

General HV-a Čermak, postavljen za zapovjednika Zbornog mjesta Knin 6. kolovoza 1995. i policijski general Markač, zapovjednik Specijalne policije MUP-a RH u Oluji, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv srpskih civila na širem području Knina od 4. kolovoza do 15. studenoga 1991.

Optužnica protiv njih potvrđena je 24. veljače 2004., predali su se 11. ožujka a dan kasnije su na prvom pojavljivanju pred sudom odbacili sve optužbe. Iako su od početka postupka pokazali izuzetnu spremnost za suradnju s istražiteljima ICTY-a, uključujući i davanje intervjua nakon dolaska u pritvor u Scheveningenu, na što se rijetko koji haški optuženik odlučio, pušteni su na privremenu slobodu tek nakon devet mjeseci pravne bitke, početkom prosinca 2004.

(Hina) xdh ysb

Pročitajte više