MUP je lani poništio natječaj za pancirke. Tad je jedna koštala 6500, a ne 18000

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U SAMO godinu dana trošak nabavke pancirki za policiju porastao je gotovo 20 milijuna kuna. Zapravo, porastao je još i više jer je policija naumila kupiti manje, za daleko više novca. Navedimo odmah kako je prema tom natječaju jedna pancirka koštala 5200 kuna bez PDV-a, što je 6500 s PDV-om.

Trebale su im i kacige i plaštevi

U kolovozu 2017. godine Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za kupovinu 19 balističkih prsluka protiv krhotina STANAG, 2000 balističkih prsluka za vanjsko nošenje, 150 balističkih prsluka za vanjsko nošenje sa zaštitom ramena i podlaktica, 635 balističkih prsluka za prikriveno nošenje, 6 balističkih plašteva, 3 EOD odijela, 5 velikih balističkih štitova, 2000 balističkih kaciga, 80 balističkih kaciga s vizirom, 19 balističkih kaciga s vizirom i 1000 kofera za smještaj policijske opreme u vozilu. Procijenjena ukupna cijena u natječaju iznosila je 23,6 milijuna kuna. U prosincu 2017. godine natječaj su poništili.

"Nismo imali pojma što radimo"

"Poništava se postupak javne nabave za sve grupe predmeta nabava Balistička zaštitna oprema iz razloga što su postale poznate okolnosti zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drugačijeg poziva na nadmetanje, da su bile poznate prije“, doslovno stoji u MUP-ovoj odluci o poništenju.

Za one kojima se teško probiti kroz polupismeni birokratski jezik donosimo grubi prijevod: "Poništavamo natječaj jer nemamo pojma što radimo". MUP-u je, naime, došlo pedesetak pitanja potencijalnih ponuđača kojima nije bilo baš najjasnije što se od njih zahtijeva.

Odgovore ponuđačima nazvali - "Gorivo za helikoptere"

Odgovore na te upite MUP je objavio u dokumentu koji na internetu stoji pod nazivom "Gorivo za helikoptere". Ne radi se pritom o nikakvom pokušaju skrivanja, uvjereni smo, nego o običnoj birokratskoj nesposobnosti.

U prilog tome što sam naslov dokumenta glasi: "Izvješće o prethodnom savjetovanju – Uredski namještaj od drva, namještaj od metala, automatizirani kartotečni ormar i stolci". Neki policijski birokrat je jednostavno od dva stara dokumenta napravio novi i završio s poslom. 

Kako bilo, natječaj je poništen i raspisan je novi. Ovoga puta za najam balističkih prsluka, popularnih pancirki na rok od deset godina. Količina je identična. Unajmljuje se 19 balističkih prsluka protiv krhotina STANAG, 2000 balističkih prsluka za vanjsko nošenje, 150 balističkih prsluka za vanjsko nošenje sa zaštitom ramena i podlaktica, 635 balističkih prsluka za prikriveno nošenje. Ministarstvu unutarnjih poslova odjednom ne trebaju balistički plaštevi, štitovi, kacige, EOD odijela, ni koferi za držanje opreme. No cijena se ne smanjuje. Naprotiv raste na 43,2 milijuna kuna. Odnosno, skoro 20 milijuna kuna više. 

U godinu dana cijena se utrostručila

U prvom natječaju, na sreću, bila je navedena i pojedinačna cijena za svaku grupu opreme. Kada se usporede dva natječaja, vidljivo je da je lani MUP namjeravao kupiti za 14,65 milijuna kuna pancirke koje sada unajmljuje za 43,2 milijuna kuna. Dakle, u manje od godinu dana cijena je narasla triput. 

Pritom su standardi zaštite ostali jednaki. I u jednom i u drugom natječaju traži se III A balistička zaštita po standardu NIJ 0101.06 te nivo 1 zaštite od uboda po standardu NIJ 0115.00. Sve ostalo, uključujući zaštitu od višestrukih pogodaka i hitaca iz neposredne blizine, ostalo je jednako. Na isti način opremu treba i testirati, no promijenjen je naziv dokaza o testiranju iz certifikat u test report. Jer su ponuđači lani upozorili MUP da nitko nema certifikate, nego samo izvještaje o testiranju. 

Neće biti troška održavanja, koliko to uopće košta još ne znamo

Pokušavajući opravdati ugovor o najmu s tvrtkom Kroko, koji na koncu iznosi punih 54 milijuna kuna s uključenim PDV-om, MUP je ustvrdio da neće imati nikakvog troška popravka i održavanja pancirki te da će zapravo uštedjeti na "troškovima transporta, špedicije, dnevnica, prekovremenih sati i svega ostalog što se može pojaviti kao trošak". Nadalje, iz nekog su razloga uvjereni da će kroz desetogodišnji najam dobiti dvostruko više pancirki nego što je ugovorom navedeno. Da su samo kupili pancirke po prijašnjem natječaju, mogli su ih dobiti triput više.

Pancirke su kompleksan proizvod

Od MUP-a smo zatražili detaljnu procjenu troškova održavanja pancirki, ali jenismo dobili. Umjesto detaljne procjene dobili smo sljedeći odgovor: "Analizom učinkovitosti za ovaj konkretan predmet nabave, dakle balističke zaštitne prsluke, po kriteriju ekonomski najprihvatljivija ponuda, došli smo do zaključka da u slučaju kupnje ne bismo postigli najučinkovitije i najbolje rezultate prvenstveno zbog činjenice što Ministarstvo na godišnjoj razini nije u mogućnosti kupnjom nabaviti potrebitu količinu balističkih zaštitnih prsluka za policiju. Pored navedenog ni u kojem slučaju se ne smiju zanemariti ostali rizici i troškovi dugogodišnjeg korištenja, koje nije moguće predvidjeti, a iziskuju velike financijske izdatke. To se posebice odnosi na održavanje, servisiranje, atestiranje te konačno ekološko zbrinjavanje zaštitnih prsluka. Balistički zaštitni prsluci izuzetno su kompleksan proizvod, te čim dođe do oštećenja bilo koje njegove komponente proizvod postaje neuporabljiv ili u najmanju ruku nesiguran za uporabu, a što znači da ne može pružiti zaštitu hrvatskom policajcu."

MUP je u međuvremenu kupio i ostalu zaštittnu opremu iz poništenog natječaja. Balistički plaštevi, balistički štitovi, balističke kacige, EOD odijela i koferI za smještaj balističke opreme u drugom su natječaji procijenjeni na nižu cijenu negu u prvom. Vrijednost im je 7.76 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.