MUP kreće u snimanje crnih točaka i nabavku novih prestrača

NAKON još jednog "crnog vikenda" na hrvatskim cestama, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je danas da će MUP, u suradnji s ministarstvom prometa, snimiti sve crne točke i predložiti mjere koje uključuju i građevinske zahvate, a krenut će se i u nabavku novih policijskih presretača te jaču prometnu kontrolu.

"Izgradnja prometnica i gradskih obilaznica uvelike smanjuje prometne nesreće ali nažalost još imamo prometnica koje pokazuju negativne trendove", kazao je Kirin novinarima u Ravnateljstvu policije.

Najavio je da će, stoga, MUP i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka snimiti sve crne točke na cestama i predložiti mjere, uključujući i građevinske zahvate.

Kirin je najavio i da će se u idućih nekoliko tjedana nabaviti novi presretači i oprema te pojačati prometna kontrola na svim pravcima gdje se učestalo događaju prometne nesreće.

"Nećemo kao dosad ići samo na autoceste gdje se događa najmanje nesreća, nego ćemo ići tamo gdje ih je najviše", kazao je Kirin, dodavši da će presretače usmjeriti na dionice državnih cesta te na obilaznice velikih gradova, kao i na gradske ulice koje u dane vikenda postaju "pravi El Dorado". Također će biti pojačane kontrole vikendom jer statistika pokazuje da je najviše sudionika teških nesreća u dobi između 18 i 24 godine, s nepunih pet godina vozačkog iskustva.

Po policijskim podacima, po broju stradalih ovogodišnja veljača najcrnja je u protekle tri godine. Do 26. veljače na cestama je poginulo 43 osoba, u istom razdoblju lani 22, a preklani 31 osoba. Samo proteklog vikenda poginulo je šest osoba, dok su 32 teško ozlijeđene.

Pročitajte više