MUP nastavlja s uređivanjem prihvatilišta za tražitelje azila u Stubičkoj Slatini

Ministarstvo unutarnjih poslova večeras je priopćilo da nastavlja s uređivanjem prihvatilišta za tražitelje azila u Stubičkoj Slatini, te da većinu primjedaba mještana, koji su se usprotivili izgradnji tog prihvatilišta, smatra neutemeljenima.

U priopćenju koje je potpisao glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun stoji da se s uređenjem prihvatilišta u zgradi bivše vojarne u Stubičkoj Slatini nastavlja na temelju odluke hrvatske Vlade o ispunjenju uvjeta za pristupanje Europskoj uniji, te ostvarujući pretpostavke za provođenje Zakona o azilu, koji stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

U priopćenju se napominje da je ovakva odluka MUP-a i Vlade uslijedila nakon pomne analize zaključaka koje su građani iznijeli na skupu u Stubičkoj Slatini, a koje "u većem dijelu smatramo neutemeljenima".

Obrazlažući svoje tvrdnje, u MUP-u ističu da su prije početka izrade projektne dokumentacije izgradnju prihvatilišta za tražitelje azila prihvatili predstavnici lokalne vlasti, dok su prve rezerve prema tada već započetom projektu mještani pokazali tek dva mjeseca kasnije.

Stoga u MUP-u "primjećuju" da predstavnici lokalne vlasti nisu upoznali lokalno stanovništvo s namjerama MUP-a, što je, kako kažu, bila njihova zadaća i obveza.

Mještani Stubičke Slatine prosvjedovali su protiv namjere otvaranja centra za azilante 25. travnja. Na skup je došao i ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, koji je zbog glasnog prosvjedovanja nakon nekog vremena napustio skup.

U MUP-ovu priopćenju ističu da je dovršena projektna dokumentacija za uređenje prihvatilišta, te da je u tijeku njezin pregled i revizija od strane ovlaštenog konzultanta izaslanstva Europske komisije u Zagrebu.

(Hina) xam yjn

Pročitajte više