MUP nema potvrde da se Mladić i Hadžić nalaze u Srbiji

ZA HAŠKIM optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem MUP Srbije traga, ali zasad nema potvrde da se oni nalaze u Srbiji, izjavio je novinarima u utorak ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jočić.

Ministar Jočić je kazao da su fotografije Haškog tužiteljstva, na kojima se navodno vidi kako haški optuženik Goran Hadžić bježi iz svoje kuće, "možda plod slučajnosti", te da "možda jesu, a možda i nisu" fotografije Hadžićeva bijega, kako to tvrdi glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, optužujući vlasti u Beogradu da su sredinom srpnja namjerno dopustile da Hadžić pobjegne, prije nego što je istražni sudac Okružnog suda u Beogradu izdao nalog za njegovo uhićenje. U Srbiji samo MUP i Sigurnosno-informativna agencija (BIA) imaju infrastrukturu za uspješno tajno praćenje osoba, te je "teško tvrditi da Haško tužiteljstvo može nekoga tajno pratiti u Srbiji", kao što je to tvrdila glavna tužiteljica, rekao je Jočić.

On je dodao da u MUP-u Srbije nema tragova informacijama koje je, kako je tvrdila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, ona dostavljala MUP-u Srbije, te je dodao da je to "vjerojatno bilo za vrijeme u kojem je ministar policije bio njegov prethodnik Dušan Mihajlović".

Kad je riječ o ostalim haškim optuženicima, četvorici policijskih i vojnih generala optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, oni su, osim policijskog generala Vlastimira Đorđevića koji je napustio zemlju 2001. godine, "dostupni za razgovor sa srpskim vlastima", kazao je Jočić, ne želeći komentirati nagađanja medija da će se policijski general Sreten Lukić dobrovoljno predati Haškom sudu. Osim Lukića i Đorđevića, za ratne zločine na Kosovu optuženi su i vojni generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

Pročitajte više