MUP potvrdio da se istražuje zakonitost djelovanja tzv. Ostojićeva tima

DDRŽAVO odvjetništvo Republike Hrvatske od MUP-a je zatražilo da ispita je li poseban policijski tim koji je osnovao i vodio bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić poduzimao nezakonite aktivnosti, što tvrdi jedan hrvatski medij.

Iz MUP-a je potvrđeno da je Uprava kriminalističke policije MUP-a prošloga četvrtka zaprimila zahtjev Državnog odvjetništva da ispita navodne nezakonite aktivnosti posebne policijske jedinice, tzv. Ostojićevog tima.

"Uprava kriminalističke policije će sukladno Zakonu poduzeti potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti navedenih u zahtjevu, o čijim će rezultatima izvijestiti Državno odvjetništvo", stoji u MUP-ovu priopćenju.

Ni u MUP-u niti u Državnom odvjetništvu nisu željeli reći je li povod takvoj istrazi bio članak u jednom tjedniku o navodnim nezakonitim operacijama Ostojićeva tima u BiH, no u tom listu tvrde da je tome pridonio baš njihov tekst.

Naime, jedan je tjednik prije desetak dana objavio članak u kojemu se navodi da su bivši SDP-ov premijer Ivica Račan i Ostojić u BiH navodno stvorili obavještajno policijsko podzemlje koje se bavilo krijumčarenjem droge, ljudi i krivotvorenih hrvatskih proizvoda, a da su se prihodi od tih kriminalnih radnji slijevali na račune SDP-a.

Inače, postojanje posebnog policijskog tima za obračun s težim oblicima kriminala potvrdio je sam Ostojić u intervjuima hrvatskim medijima, pojašnjavajući da da je to bilo potrebo zbog učinkovitijeg suzbijanja kriminala, ali i nedjelotvornosti hrvatskih tajnih službi i nepovjerenja u njihov rad.

Nakon tih Ostojićevih izjava HSP-ovci u zahtijevali da se o postojanju Ostojićeva tima očituje saborski Odbor za unutarnju politiku nacionalnu sigurnost, ukazujući na opasnost stvaranja paralelnih obavještajnih službi, no u tom zahtjevu nisu naišli na potporu ostalih kolega u parlamentu.


Pročitajte više