Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom

Foto: EPA

Turska od danas obustavlja sav izvoz i uvoz s Izraelom, priopćilo je tursko ministarstvo trgovine, navodeći kao razlog "pogoršanje humanitarne tragedije" na palestinskim teritorijima. "Izvozne i uvozne transakcije povezane s Izraelom obustavljene su, a to se odnosi na sve vrste proizvoda", priopćilo je tursko ministarstvo trgovine.

"Turska će strogo i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne omogući nesmetan i dostatan protok humanitarne pomoći u Gazu", dodaje se u priopćenju. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je ranije danas da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "prekršio sporazume (između Izraela i Turske) blokirajući izraelski uvoz i izvoz u lukama".

Turska početkom travnja ograničila izvoz u Izrael

Šef izraelske diplomacije rekao je da želi "stvoriti alternative trgovini s Turskom, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja". Tursko ministarstvo trgovine nije preciziralo utječe li odluka Ankare na izvoz azerbajdžanske nafte u Izrael preko turske luke Ceyhan (jug).

Kao odgovor na rat u Gazi i rastući bijes među turskim stanovništvom protiv održavanja trgovinskih odnosa s Izraelom, Turska je početkom travnja ograničila izvoz u Izrael mnogih roba, uključujući proizvode od čelika, željeza i aluminija.

Pročitajte više