MUP Srbije nema podataka da je Goran Hadžić u bijegu

MUP Srbije "ne raspolaže podacima da je haški optuženik Goran Hadžić pobjegao", izjavio je novinarima u utorak u Skupštini Srbije srbijanski ministar policije Dragan Jočić, dodajući da je MUP Srbije, odmah pošto je dobio nalog istražnog suca za Hadžićevo privođenje "primijenio mjere koje su u njegovoj nadležnosti i koje se i sad primjenjuju".

Jočić nije mogao precizirati kad je točno MUP dobio nalog za privođenje Hadžića, ali je kazao da "misli da je to bilo u nedjelju oko 19 sati", te ocijenio "nezgodnim" to što novinari postavljaju takva pitanja njemu "kao ministru, jer on nije čovjek koji radi na terenu".

Glasnogovornica Specijalnog odjela za ratne zločine u Okružnom sudu u Beogradu Sonja Prostran izjavila je u utorak agenciji Beta da je optužnica u sud stigla 13. srpnja , neposredno prije kraja radnog vremena i da je 14. srpnja ujutro proslijeđena istražnom sucu, te da do njenog otvaranja nitko nije znao da se ona odnosi na Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine.

Istražni sudac, kazala je ona, po otvaranju optužnice odmah je izdao naredbu MUP-u Srbije za prinudno dovođenje optuženoga.

"Ne znam da li je istražnom sucu o tome stigao neki odgovor od MUP-a, ali sud ne može prihvatiti novinske napise da je netko u bijegu, već mora dobiti pismenu obavijest od nadležnih da se to dogodilo", kazala je glasnogovornica Prostran.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak je u Den Haagu optužila vlasti u Srbiji da su namjerno dopustile Hadžiću da pobjegne prije nego što je izdan nalog za njegovo uhićenje, precizirajući da je optužnica protiv Hadžića dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova 13. srpnja oko 09.30 sati, zajedno s informacijom da je on u svojoj kući u Novom Sadu. Međutim, kazala je ona, Hadžić je popodne toga dana, noseći torbu, napustio kuću, a istražni sudac Okružnog suda u Beogradu potvrdio je nalog za uhićenje i proslijedio ga policiji idućega dana, 14. srpnja, nakon što je Hadžić već nestao.

Pročitajte više