MUP: U prvom tromjesečju manje stradalih i poginulih na cestama

U PRVA tri mjeseca ove godine smanjen je broj stradalih i poginulih te ukupan broj nesreća na hrvatskim prometnicama, što, po ocjeni MUP-ovih čelnika prometne policije, svjedoči o uspjehu postroženog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u prvom su kvartalu ove godine smanjene za više od četvrtinu, dok je 13 posto manje nesreća s poginulima u odnosu na prva tri mjeseca 2004.

Ukupan broj prometnih nesreća smanjen je za čak 40 posto, što opovrgava napise u nekim medijima o kritičnom stanju na hrvatskim cestama, kazao je danas načelnik Odjel za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u Rajko Horvat.

"Mediji žele pokazati neuspjeh novog Zakona, no Zakon ima učinke, iako je samo jedan od segmenata prometne sigurnosti", kazao je Horvat novinarima na izložbenom prostoru MUP-a na Zagrebačkom velesajmu na kojemu se održava II. međunarodni sajam gospodarskih vozila, prometa, logistike i prateće industrije "Zagreb Transport Show".

Horvat je kazao da se dobar trend prvog tromjesečja nastavlja i u travnju.

U MUP-u kažu da su posebno zadovoljni jer je smanjen broj nesreća koje izazivaju i u kojima stradavaju mladi vozači, kao i onih koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola. Takvih je nesreća u prva tri mjeseca ove godine 31 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ipak priznaju da je svega 15 posto vozača, koji su nesreće izazvali nakon konzumiranja alkohola, u krvi imalo do 0,5 promila, odnosno količine dozvoljene prije posljednjih zakonskih izmjena.

Novinarima je danas predstavljena i nova oprema namijenjena mjerenju brzine na cestama koja će bilježiti točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja.

Najavljena je i pojačana kontrola vozača pod utjecajem opojnih droga, a do početka turističke sezone prometna bi policija trebala nabaviti i automobile za nadzor autocesta.

Pročitajte više